Німеччина обговорює поставку Україні Gepard з двома державами - Spiegel

П'ятниця, 6 січня 2023, 10:48

Німецький уряд хоче, щоб Україна отримала більше зенітних установок Gepard, тому веде переговори з двома державами щодо цього.

Про це стало відомо німецькому виданню Spiegel, повідомляє "Європейська правда".

Як ідеться у публікації, крім БМП Marder та батареї ЗРК Patriot, німецький уряд також хоче, щоб Україна отримала зенітні установки Gepard. Тому вже зараз ведуться переговори з двома державами, де ще є запаси Gepard і багато боєприпасів калібру 35 міліметрів. 

Угоди про поставку поки що немає, але в Берліні існує обережна впевненість у тому, що найближчими місяцями Україні може бути поставлено більше Gepard.

Gepard, 30 систем якого Німеччина вже поставила Україні минулого року, виявився дуже ефективним на передовій. На думку військових кіл, ця система особливо ефективна у боротьбі з безпілотниками, які запускає Росія. 

Берлін вже пообіцяв Україні ще сім Gepard у грудні. Якщо буде здійснено постачання ще до 30 додаткових установок цього типу, це суттєво посилить протиповітряну оборону України.

5 січня після розмови лідерів США і Німеччини Джо Байдена і Олафа Шольца стало відомо, що Сполучені Штати мають намір надати Україні бойові машини піхоти Bradley, а Німеччина планує передати бронемашини Marder.

Крім того, Німеччина слідом за Сполученими Штатами поставить Україні додаткову батарею системи протиракетної оборони Patriot.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.