У Німеччині пропонують зробити англійську офіційною мовою через брак робочої сили

П'ятниця, 10 лютого 2023, 17:43

Вільна демократична партія Німеччини, яка входить до урядової коаліції, пропонує надати англійській мові статус другої офіційної, що дозволило б привабити більшу кількість кваліфікованих працівників з-за кордону.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в публікації The Guardian.

Восени 2022 року "вільні демократи" представили власну версію "грінкарти" під назвою Chancenkarte ("карта можливостей"), покликану вирішити проблему гострої нестачі кваліфікованої робочої сили

"Кваліфіковані працівники, які хочуть приїхати до Німеччини, повинні мати можливість успішно подати заявку на нашу нову систему "грінкарт", що базується на балах, навіть якщо вони ще не володіють вільно німецькою мовою", – пояснив представник партії Йоганнес Фогель.

Він уточнив, що Chancenkarte дозволить іноземцям претендувати на роботу в Німеччині, навіть якщо вони не володіють вільно німецькою мовою, а роботодавцям – дозволяти таким іноземцям заповнювати аплікаційні форми англійською мовою.

Заклик Вільної демократичної партії підтримала Асоціація німецьких промислово-торговельних палат, президент якої Петер Адріан нещодавно заявив в інтерв'ю газеті Münchner Merkur: "Англійська мова – це світова мова, і її має бути достатньо для того, щоб кожен міг досягти великих успіхів у багатьох німецьких компаніях".

Кандидат у канцлери Німеччини здивував пресу, заговоривши англійською

Натомість в Асоціації держслужбовців Німеччини ще минулого року виступили проти надання англійській мові статусу офіційної, оскільки, як наполягають там, постанови й закони повинні "з міркувань правової визначеності" бути саме німецькою.

Як зазначає The Guardian, опір ініціативі "вільних демократів" є помітно сильнішим у колишніх землях соціалістичної Німецької Демократичної Республіки, де значна частина населення виросла, вивчаючи російську, а не англійську мову як першу іноземну в школі.

2022 року в Німеччині було зафіксовано рекордну кількість вакансій – 844 тисячі, причому найбільший дефіцит спостерігався у фармацевтичному, інженерному та ІТ-секторах. У січні цього року Федеральне агентство зайнятості зафіксувало 764 326 вакансій на німецьких підприємствах.

Голова агентства Андреа Налес у листопаді минулого року припустила, що Німеччина – найбільша економіка Європи – потребуватиме щорічного залучення близько 400 тисяч кваліфікованих працівників з-за кордону, щоб компенсувати дефіцит робочої сили.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: