Єврокомісія запропонувала приєднати Україну до зони роумінгу ЄС

Вівторок, 14 лютого 2023, 20:33

Європейська комісія запропонувала розширити дію мобільного роумінгу на Україну.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомила пресслужба Європейської комісії.

"Сьогодні Україна стала на крок ближчою до зони вільного роумінгу ЄС, оскільки Європейська комісія ухвалила пропозицію включити питання роумінгу до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Коли це відбудеться, українським туристам більше не доведеться платити додаткові кошти за користування мобільним телефоном під час подорожей до ЄС, а мандрівники з ЄС матимуть такі ж права під час відвідування України", - йдеться у повідомленні комісії.

В Єврокомісії розповіли, коли Україні чекати на рішення про приєднання до роумінгу ЄС

Комісія підкреслює, що приєднання України до зони вільного роумінгу стане першим випадком поширення на Україну режиму внутрішнього ринку ЄС.

Як відзначається, сьогоднішній крок є продовженням співпраці Єврокомісії з операторами ЄС та України з метою запровадження добровільних заходів для забезпечення доступних або безкоштовних дзвінків між ЄС та Україною, термін дії яких нещодавно було продовжено.

Станом на сьогодні телекомунікаційні оператори ЄС та України пропонують доступні або безкоштовні дзвінки між ЄС та Україною на добровільній основі у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ і виїздом значної кількості українців до країн Європи. Завдяки цій домовленості близько 4 мільйонів людей, які рятуються від війни, мають доступний зв'язок, перебуваючи в ЄС. 

Нещодавно ці добровільні заходи були продовжені на шість місяців, і нова домовленість тепер також охоплює дзвінки на номери фіксованого зв'язку в Україні, а також нові типи операторів.

Безкоштовний роумінг з ЄС, з Януковича зняли частину санкцій, німецькі Gepard’и: новини дня

Тепер пропозицію Єврокомісії має розглянути Рада Європейського Союзу. 

Після ухвалення рішення Радою необхідне подальше схвалення комітетом з питань торгівлі між Україною та ЄС.

Темпи інтеграції України до внутрішнього ринку ЄС у сфері роумінгу залежатимуть від темпів апроксимації та імплементації відповідного законодавства ЄС в Україні, підкреслила Єврокомісія.

У вересні глава Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн заявила, що Україна приєднається до зони роумінгу ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.