Генсек НАТО: настав час для Туреччини ратифікувати заявки на членство Фінляндії і Швеції

Четвер, 16 лютого 2023, 16:12

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив у четвер, що "час настав" для Туреччини ратифікувати заявки Фінляндії і Швеції на вступ до Альянсу.

Про це він сказав на спільній пресконференції в Анкарі з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу, пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Минулого місяця Туреччина призупинила переговори зі Швецією і Фінляндією щодо їхніх заявок після протесту, під час якого лідер данської ультраправої політичної партії "Жорстка лінія" спалив примірник Корану біля посольства Туреччини в Стокгольмі.

Столтенберг назвав спалення Корану "ганебним актом" і заявив, що шведський уряд продемонстрував рішучу позицію проти протесту, що заслуговує на похвалу.

"Для мене це просто демонструє, що Швеція і Фінляндія розуміють і впроваджують політику, яка визнає занепокоєння, висловлене Туреччиною. І саме тому я вважаю, що настав час для ратифікації", - сказав він.

Чавушоглу повторив позицію Туреччини, що вона може оцінювати заявки Фінляндії і Швеції на вступ до НАТО окремо.

Визнавши, що Швеція змінила своє законодавство щодо тероризму відповідно до вимог Туреччини, Чавушоглу заявив, що ці зміни повинні бути повністю імплементовані.

Столтенберг, який пізніше зустрівся з Ердоганом в Анкарі перед від'їздом на південь Туреччини для відвідування постраждалих від землетрусу регіонів, заявив, що боротьба з тероризмом буде одним з головних питань на порядку денному саміту НАТО у Вільнюсі в липні.

Про ситуацію з турецьким вето на вступ Фінляндії та Швеції до НАТО та можливі сценарії "ЄвроПравда" детально розповідала у відеоблозі та статті Поперед Швеції в НАТО: чому Фінляндія може вступити до Альянсу наодинці

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: