Поліція Стокгольма вдруге заборонила акцію зі спаленням Корану

П'ятниця, 17 лютого 2023, 10:29

Заявка на спалення Корану біля посольства Іраку в Стокгольмі була розглянута і відхилена поліцією в четвер на тлі напруженості з Туреччиною, яка блокує членство Швеції у НАТО.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Акція зі спаленням Корану була запланована на понеділок.

"Рішення обґрунтоване тим, що протест може призвести до зростання терористичної загрози для Швеції", - повідомив телеканал SVT.

"Служба безпеки вважає, що спалення Корану саме по собі збільшило і може збільшити в майбутньому загрозу нападів на Швецію і шведські інтереси в короткостроковій перспективі", - йдеться в рішенні поліції, яке було прийнято після консультацій зі Шведською службою безпеки, відомою як Säpo.

"Звичайно, ми вели діалог із Säpo перед тим, як прийняти це рішення", - сказала Ола Остерлінг, прессекретар поліції Стокгольма.

Шведська служба безпеки попередила, що загрози нападів на Швецію зросли після того, як у січні ультраправий активіст Расмус Палудан спалив Коран біля посольства Туреччини, що викликало гнів у мусульманському світі і змусило президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана звернутися до Швеції з проханням внести зміни до свого законодавства, щоб зробити це незаконним.

"Реакція на спалення Корану в січні була широкою", - написала на своєму сайті Шведська служба безпеки, вказуючи на "погіршення ситуації з безпекою за кордоном", до якого призвело спалення Корану.

Однак у країні, яка традиційно користується високим ступенем свободи вираження поглядів, заборона викликала ажіотаж серед тих, хто підтримує повну свободу слова.

"Іноземна країна не може прийти і вказувати іншій країні, як їй змінювати свої закони. Особливо, коли це послаблює їхню свободу слова та свободу зібрань", - сказала депутат Європарламенту від соціал-демократів Евін Інчір.

Інші, такі як журналіст і експерт з питань свободи слова Нільс Функе, дуже критично оцінили відмову поліції у наданні дозволу.

"Я не думаю, що достатньо посилатися на загальну загрозу для Швеції, щоб відмовити громадянину у здійсненні його демократичних прав. Якщо це стане керівним принципом, то в майбутньому буде менше демонстрацій", - сказав Функе шведським ЗМІ.

Як повідомлялося, Анкара продовжує наполягати, що очікує від Швеції виконання її побажань у сфері "протидії тероризму", аби країна могла розраховувати на ратифікацію свого вступу до НАТО.

Про ситуацію з турецьким вето на вступ Фінляндії та Швеції до НАТО та можливі сценарії ЄвроПравда детально розповідала у відеоблозі та статті Поперед Швеції в НАТО: чому Фінляндія може вступити до Альянсу наодинці

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: