Рейтинг президента Франції впав до трирічного мінімуму через непопулярну пенсійну реформу

Неділя, 19 лютого 2023, 16:17

Рейтинг схвалення діяльності президента Франції Еммануеля Макрона в лютому впав на два відсотки й нині становить 32%, що є найменшим показником за останні три роки.

Про це, як пише "Європейська правда", свідчить останнє опитування агенції Ifop, яке відбувається щомісяця для видання Le Journal du Dimanche.

Загалом з вересня 2022 року рейтинг Макрона впав на 6%, повернувшись до значення в період до пандемії коронавірусу.

Найбільше популярність французького президента впала серед прихильників консервативної партії "Республіканці" (-12%). Навіть ті, хто голосував за Макрона в першому турі останніх президентських виборів, частково відвернулись від нього (-4%).

Так само зменшився на 3% і рейтинг схвалення діяльності прем’єр-міністерки Франції Елізабет Борн, який нині становить 29% і є найнижчим із травня 2022 року, відколи вона обіймає посаду.

У Франції проходить національний страйк проти підвищення пенсійного віку

Причиною падіння рейтингу французького президента у Le Journal du Dimanche називають украй непопулярну пенсійну реформу, яка вже призвела до кількох загальнонаціональних протестів. Макрону не допомагає і те, що сам він практично не коментує цю тему, додає видання.

Опитування проводилося з 9 по 16 лютого 2023 року за участі 1952 людей, які репрезентують населення Франції віком від 18 років і старше, за квотним методом, з похибкою від 1 до 2,3 відсоткового пункта.

Нагадаємо, план уряду Франції передбачає поступове підвищення віку виходу на пенсію на три місяці щороку, щоб до 2030-го він досяг цільового показника в 64 роки замість нинішніх 62. Раніше французький уряд планував підвищити пенсійний вік до 65 років. Крім того, з 2027 року – на вісім років раніше, ніж планувалось до цього – для отримання повної пенсії необхідно буде відпрацювати мінімум 43 роки.

За даними останніх опитувань, 72% французів виступають за продовження протестів проти пенсійної реформи, і близько 40% вважають, що потрібні більш рішучі форми протесту. 

Читайте також: Два роки пенсії, що збурили Францію: чи призведуть масштабні протести до розпуску парламенту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: