Україна задоволена домовленістю з ЄС про оцінку прогресу України - Шмигаль

Четвер, 2 лютого 2023, 22:22

Рішення Європейської комісії про "усну оцінку" виконання семи критеріїв, які Україна отримала разом зі статусом кандидата, дозволить Україні завершити виконання цих вимог ЄС вже восени.

Про це заявив "Європейській правді" прем’єр-міністр Денис Шмигаль на спільному брифінгу з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн у Києві.

Урсула фон дер Ляєн, відповідаючи на запитання ЄвроПравди, наголосила, що Єврокомісія буде дотримуватися свого рішення про те, що проміжна оцінка виконання Києвом критеріїв  ЄС буде здійснена у формі "усного оновлення звіту про розширення", і лише восени Брюссель буде готовий видати письмовий звіт з цього приводу.

"Справді, ми готуємо усне оновлення для країн-членів ЄС. Воно буде здійснене навесні. А повна, детальна оцінка, де буде йтися, що з семи кроків виконане, де потрібно щось додаткове зробити – її ми побачимо восени", - заявила президентка Єврокомісії.

Як відомо, виконання семи критеріїв є необхідною умовою для того, щоби Україна могла рухатися до вступу в ЄС, в тому числі розпочати офіційні переговори про вступ.

Денис Шмигаль, утім, переконаний, що ця проміжна оцінка буде надана не лише країнам-членам, а й Україні, і за потреби дозволить Києву зробити роботу над помилками.

"Усна оцінка дасть нам розуміння, чи ми закінчили виконання семи пунктів... А восени, коли буде великий звіт, ми отримаємо фактично кінцевий звіт (з підтвердженням завершення виконання семи критеріїв)", - відповів ЄвроПравді прем’єр-міністр.

Шмигаль також наголосив, що восени Україна "поставить перед ЄС питання про початок перемовин".

Читайте також незалежний аналіз того, як Україна виконує сім вимог до кандидата у члени ЄС.

Як повідомляла "Європейська правда", на зустрічі уряду і Єврокомісії у Києві Урсула фон дер Ляєн виголосила промову про те, що Україна буде членом ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.