Парламентарі з групи підтримки України: Вільнюський саміт НАТО має дати чіткі гарантії безпеки Україні 

Четвер, 23 лютого 2023, 19:55

Члени неформальної мережі парламентарів United for Ukraine ("Об’єднані заради України") закликали країни-члени НАТО надати Україні чіткі та сильні гарантії безпеки на саміті у Вільнюсі влітку.

Про це йдеться у заяві парламентарів 14 країн, з якою ознайомилась "Європейська правда".

"З великими очікуваннями чекаємо на Вільнюський саміт НАТО і закликаємо країни-члени НАТО надати Україні чіткі та сильні гарантії безпеки. Ми впевнені, що членство України в НАТО зробило б значний внесок у безпеку Альянсу і допомогло б російському суспільству нарешті позбутися імперських мрій, які Путін використовує для консолідації свого режиму", - заявили європейські парламентарі.

Генсек НАТО: союзники повинні нарощувати виробництво боєприпасів для України

Це стало б потужним сигналом про те, що Україна не входить до сфери російських інтересів, і що Росія більше не має права вето на розширення НАТО, вважають депутати.

Вони висловили переконання, що Україна значно зміцнила б Альянс і його європейську складову, оскільки українці мають "найсильнішу і перевірену в боях армію в Європі".

"Розбивши імперську мрію Росії, гарантія майбутнього членства України в НАТО допоможе забезпечити сталий мир в Європі і може відіграти важливу роль у здійсненні демократичних перетворень в Росії", - заявили депутати. 

Окремо вони закликали прискорити своєчасну військово-технічну допомогу Україні.

Рекорд підтримки вступу в НАТО, російські танки в ЄС, Британія може дати літаки: новини дня

"Надання більш якісної та більшої кількості сучасної зброї - це єдиний спосіб швидше досягти перемоги України, зменшити кількість жертв та шкоди, завданої інфраструктурі України, а також створити основу для миру та стабільності в Європі", - йдеться у зверненні. 

Серед підписантів - парламентарі, які представляють комітети у закордонних справах і комітети з питань національної безпеки Литви, Болгарії, Чехії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Ісландії, Італії, Польщі, Португалії, Словенії, Іспанії, Швеції, Велико Британії. Також заяву підписав Андрюс Кубілюс, депутат Європейського парламенту і лідер об’єднання United for Ukraine.

Зауважимо, у Європейському парламенті почали просувати ідею запрошення України до вступу в НАТО вже на Вільнюському саміті. Подробиці читайте у статті: Вступ України в НАТО до кінця війни: деталі нової пропозиції про розширення Альянсу

Читайте також всі деталі минулорічного рішення Зеленського про "швидкий вступ" до НАТО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: