У ЄС підтримують створення єдиного реєстру заявок на репарації Росії

П'ятниця, 10 березня 2023, 20:16

Європейська комісія підтримала ідею створення єдиного реєстру, де фіксуватимуться заявки на отримання репарацій від Росії за шкоду, завдану в результаті повномасштабного вторгнення в Україну.

Про це за підсумками засідання міністрів юстиції країн Європейського Союзу в п’ятницю заявив єврокомісар із питань юстиції Дідьє Рейндерс, передає кореспондент "Європейської правди".

Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії РФ має запрацювати в Гаазі до початку літа

"Що стосується питання репарацій, яке є невід’ємною частиною забезпечення справедливості для України, то Комісія підтримує створення міжнародного реєстру заявок на репарації", – оголосив він.

Рейндерс пояснив, що такий реєстр дозволив би отримати інформацію від людей щодо завданих їм збитків і шкоди, а також їхнє місцеперебування, "аби точно знати, за що Росія несе фінансову відповідальність".

"Також ми розглядаємо шляхи, якими заморожені активи можуть бути використані як джерело фінансових ресурсів, які можуть бути інвестовані у відбудову України та для компенсації збитків", – додав єврокомісар.

Нагадаємо, в листопаді 2022 року Генеральна Асамблея ООН на спеціальній сесії ухвалила резолюцію авторства України та ще майже пів сотні держав, в якій міститься заклик до Росії відшкодувати збитки, завдані повномасштабною агресією.

Читайте також: Компенсація за знищене війною: на чому вже зараз варто зосередитися Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: