Як війна змінила сприйняття, хто є союзником України

Аналітика коротко
Вівторок, 14 березня 2023, 15:45

Після вторгнення Росії серед українців практично не лишилося байдужих до ключових питань зовнішньої політики та побудови стосунків з іншими країнами.  

У лютому 2023 року Київський міжнародний інститут соціології на замовлення Фонду "Демократичні ініціативи" провів загальнонаціональне опитування. Цього разу, на відміну від 2021 року, респондентам дали можливість самим назвати до п’яти країн, які вони нині вважають найбільшими союзниками України, щоб не обмежувати у виборі.

Кількість тих українців, яким виявилося складно визначитися, чи є в України хоч одна держава-союзник, впала у понад три рази (у 2021 році таких було майже 12%). 

Докладніше про союзників України очами українців – у статті виконавчого директора Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Петра Бурковського Від рекорду Франції до провалу Грузії: кого українці вважають ключовими союзниками у війні.

До початку великої війни серед країн, які українці назвали "дружніми", можна було виділити шість лідерів. Чотири з них мали схожі показники: це Сполучені Штати Америки (28%), Польща (26%), Німеччина (23%), Білорусь (21%). За ними йшли Литва з Грузією, маючи по 14% кожна.

Після року війни склад лідерів змінився не лише кількісно, а й якісно. 

На перше місце з неймовірними 84% підтримки вийшла Польща, слідом за якою дуже близько стоять США з 79%.  

Тобто зараз, як і у 2021 році, Варшава та Вашингтон сприймаються українцями як головні союзники, проте за рік великої війни вони утричі збільшили рівень свого м’якого впливу на українське суспільство. 

У ставленні українців до держав-союзниць має значення і роль лідерів.

Так, на фокус-групах найчастіше лунали імена Анджея Дуди та Джо Байдена, і українці  практично ототожнювали їх з країнами, які вони очолюють.

Є підстави припустити, що завдяки особистій ролі прем’єр-міністра Бориса Джонсона і завдяки масивній збройній допомозі напередодні повномасштабного вторгнення та після нього Велика Британія посіла третє місце у списку найбільших союзників України з показником 62%. Для порівняння: за рік до великої війни Британію згадали менше 7% опитаних.

На четверте місце українці ставлять Німеччину, яку назвали серед головних союзників 41% опитаних.

І, нарешті, на п’ятому, шостому і сьомому місцях розташувалися три країни з близькими показниками: Литва отримала 24%, Франція – 22%, Латвія – 21,5%.

Отже, Париж зробив "стрибок" і зараз посідає шосте місце у рейтингу підтримки українців, з показником у відсотках майже удвічі нижчим за німецький.

Але ж до великої війни віра у дружність Франції була ушестеро меншою за тодішній показник німецьких колег! У 2021 році ледве 4% респондентів назвали її союзницею України. 

Утім, щоб зберегти такі показники, Парижу варто подумати про внесок в оборону та підтримку України.

Та повернімося до трійки лідерів.

Польща, США та Британія не дарма очолили цей рейтинг – українці часто сприймають їх як союз

З тих опитаних, які, окрім Польщі, також вказували у п’ятірці найбільших союзників Литву і Латвію – понад 90% згадували й Естонію. По суті, йдеться про закріплення уявлення про важливість безпекового багатостороннього співробітництва у Балто-Чорноморському регіоні на прикладі солідарності у боротьбі проти спільної російської загрози.

Цікавою деталлю є те, що 85% опитаних, які називали Німеччину, обирали також і США, і лише 38% – Францію. 

І насамкінець кілька слів про країни-розчарування для українців.

Порівняно з 2021 роком найбільше втратила Грузія: кількість тих, хто включає її до числа ключових союзників, зменшилася у понад 25 разів - з 13,5% до 0,5%.

Серед тих, хто втратив довіру українців як союзник, є також Угорщина, що і раніше мала невисокий рейтинг в 2,6%, а тепер він додатково знизився у 3-4 рази. І тут також йдеться про ставлення передусім до лідерів та влади цих країн. Політика Орбана та уряду Гарібашвілі призвела до кризи у стосунках з Україною. 

Докладніше про все це – у статті Петра Бурковського Від рекорду Франції до провалу Грузії: кого українці вважають ключовими союзниками у війні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: