Польща передасть Україні 4 літаки МіГ-29 у найближчі дні – Дуда

Четвер, 16 березня 2023, 14:21

Президент Польщі Анджей Дуда анонсував передачу найближчими днями чотирьох МіГ-29 Україні.

Про це він сказав на пресконференції з президентом Чехії у четвер, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на rp.pl.

Президент Польщі Анджей Дуда на спільному брифінгу з чеським колегою Петером Павелом заявив, що ближчими днями Україна отримає від Польщі чотири повністю справних літаки МіГ-29.

"Найближчими днями ми передаємо Україні чотири літаки в повністю робочому стані. Решту літаків обслуговують і готують", - сказав Дуда, не назвавши точну кількість літаків МіГ-29, які Польща надасть Україні.

Дуда сказав, що рішення про передачу літаків було ухвалене на рівні державних органів влади. 

"Можна з упевненістю сказати, що ми буквально в цей момент відправляємо ці МіГи в Україну. У нас на сьогодні ще є десяток таких МіГів. Це МіГи, які ми отримали на початку 1990-х років", - зазначив польський президент.

Він підкреслив, що на озброєнні польської армії ці літаки замінять FA-50 з Південної Кореї, перші з яких очікуються до кінця року. Згодом до них приєднаються ескадрильї літаків F-35.

Це перший випадок після початку повномасштабного вторгнення РФ, коли західна держава відкрито оголосила про передачу Україні бойових літаків. Україна прагне отримати від своїх партнерів літаки західного зразка, та поки без успіху.

Прем'єр-міністр Матеуш Моравецький заявляв у вівторок, що Польща може передати Україні винищувачі радянських часів протягом найближчих тижнів.

Словаччина розглядає можливість надати Україні 10 із 11 своїх літаків МіГ-29, які було знято з озброєння минулого року. 15 березня уряд почав розглядати питання, але поки неофіційно і ніяких рішень не приймали.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.