Україна і ЄС на рік продовжили "транспортний безвіз"

Четвер, 16 березня 2023, 17:05

Європейський Союз і Україна в четвер погодили продовження угоди, відомої як "транспортний безвіз", до 30 червня 2024 року.

Про це повідомив віцепрем'єр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, пише "Європейська правда".

Кубраков заявив, що Україна та ЄС домовились продовжити дію Угоди про лібералізацію вантажних перевезень, відомої як "транспортний безвіз", до 30 червня 2024 року.

Україна пропонує ЄС продовжити транспортний безвіз на декілька років

За його словами, відповідна домовленість була досягнута під час першого засідання Спільного комітету Угоди.

Кубраков розповів, що за перший рік дії "транспортного безвізу" обсяги двосторонніх і транзитних автомобільних вантажоперевезень зросли на понад 50%. Кількість перевізників, які перетинали кордон в напрямку ЄС, порівняно з аналогічним періодом 2021 року, збільшилась на 53%, а сама ж кількість перетинів – на 43%.

"Разом із європейськими партнерами ми наразі розвиваємо необхідну логістичну інфраструктуру на кордоні. Зокрема, з початку повномасштабного вторгнення відкрили два нові пункти пропуску на кордоні з Румунією, а також пункт контролю на тимчасовій інфраструктурі для пропуску порожніх вантажних транспортних засобів на кордоні з Польщею", – нагадав віцепрем’єр.

Нагадаємо, Україна та Європейський Союз підписали угоду про "транспортний безвіз"  29 червня 2022 року.

Угода скасовує необхідність отримання українськими перевізниками відповідних дозволів для здійснення двосторонніх та транзитних перевезень в держави ЄС та дозволяє уникнути зупинки експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску.

Також Угода передбачає заходи зі спрощення визнання водійських документів: власників посвідчень водіїв, виданих однією зі сторін, звільняють від вимоги мати міжнародне посвідчення водія.

Читайте також: Рік без дозволів: що означає для України "транспортний безвіз" із ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: