Євродепутат пояснив, чому для вступу України в ЄС і НАТО треба говорити про "демократизацію" Росії

коротко
Четвер, 2 березня 2023, 18:00

Литовець Андрюс Кубілюс – один із найвідданіших друзів України у Європарламенті. Він багато років поспіль системно відстоював думку про те, що Україна має бути в Євросоюзі та НАТО, навіть коли це мало підтримку лише кількох членів ЄС.

Зараз, вважає він, наш вступ до цих інституцій став питанням найближчого майбутнього.

Він переконує західноєвропейських колег, що саме вступ України до НАТО буде ключовою умовою для запуску перетворень у Росії, про які Захід так наполегливо мріє.

Про все це ми поговорили в інтерв’ю під час візиту Кубілюса до Києва. Ми спілкувалися українською та російською, і якщо вам знайомі обидві мови – радимо переглянути відео

Для тих, хто віддає перевагу читанню, – матеріал Андрюс Кубілюс: Нам треба говорити про демократію в Росії, щоб допомогти Україні вступити в НАТО.

Коротко, про що говорив Андрюс Кубілюс:

"Якщо працювати в гарному темпі, то можна сподіватися, що вже 2029 року Україна зможе брати участь у виборах Європейського парламенту як повноцінний член ЄС".

За словами Кубілюса, це думка депутатів Європейського парламенту.

"Хоча думка Європарламенту має значення, рішення в ЄС ухвалює спершу Єврокомісія, а потім Європейська рада, тобто керівники всіх країн-членів ЄС.

Кожна країна має право вето, і серед них є така країна, як Угорщина.

Тому я одразу визнаю: не все так просто. Але ми все ж таки бачимо перспективу повного членства України в ЄС у 2029 році".

Депутат також визнав, що зараз Україна проводить необхідні реформи для вступу в Євросоюз і в Європарламенті бачать непоганий прогрес. 

Щодо демократизації російського суспільства, то литовець каже, що хоча воно підтримує війну, "для мене це не говорить про те, що це суспільство не може змінитися".

"...росіяни повинні розпрощатися зі своїми мріями відновити імперію.

Для цього, по-перше, Україна повинна перемогти путінську Росію військовим шляхом. Причому перемогти беззастережно. Щоб було зрозуміло: Росія програла, Україна виграла. Без варіантів. З поверненням Україні всіх окупованих територій і так далі.

По-друге, потрібен міжнародний трибунал для Путіна… І по-третє, щоб росіяни розпрощалися зі своїми імперськими замашками – потрібне членство України в НАТО".

Андрюс Кубілюс є ще більшим оптимістом щодо вступу України в НАТО. Він вважає, що в кращому випадку, хоча це і малоймовірно, Україна може стати членом Альянсу на саміті у Вільнюсі, у липні 2023 року. 

"Але після Вільнюського саміту наступного року буде саміт у Вашингтоні. І в мене є відчуття, що ми у Вільнюсі можемо зробити хорошу підготовчу роботу, а у Вашингтоні наступного року – закінчити її".

Він впевнений, що для того, аби допомогти громадянам Росії звільнитися від імперської ностальгії, треба Україну приймати в НАТО.

"Нам треба говорити про перспективу демократичної Росії, щоб допомогти Україні стати членом НАТО.

Говорити про це треба вже сьогодні, і голосно говорити.

Тому що в деяких західних столицях теж немає віри в демократію в Росії. Через це, коли ми починаємо говорити про повну військову перемогу України, у них виникає острах, що така перемога призведе до розвалу Росії і хаосу, з втратою контролю над ядерною зброєю.

І з цього вони роблять висновок: "А може, не треба такої перемоги? Може, не давати Україні сильних озброєнь?".

Євродепутат зазначає, що того, щоб Україна могла перемогти й отримати для цього потрібне озброєння, "ми маємо пояснювати на Заході, що це може призвести до позитивних змін у Росії. Це розширює для нас коло аргументів".

Повне інтерв’ю – у матеріалі Андрюс Кубілюс: Нам треба говорити про демократію в Росії, щоб допомогти Україні вступити в НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.