Росія заявила про продовження "зернової угоди" лише на 60 днів і пригрозила повним розривом

Понеділок, 20 березня 2023, 13:58

У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що погоджуються продовжити дію Чорноморської зернової ініціативи на 60, а не на 120 днів.

Як повідомляє "Європейська правда", відповідну заяву МЗС РФ опублікувало 20 березня.

Відомство заявило, що через "відсутність зрушень у реалізації меморандуму Росія-ООН щодо нормалізації вітчизняного сільгоспекспорту" Москва вирішила скоротити термін продовження угоди до 60 днів, тобто до 18 травня. 

"Зернову угоду" продовжили на 120 днів

"Позицію офіційно повідомили турецькій та українській стороні Чорноморської ініціативи, а також представникам ООН. Формальних заперечень не надійшло. Таким чином, угода продовжує діяти наступні два місяці у наявному форматі, без змін щодо задіяних портів, номенклатури вантажів та погодженого порядку інспекцій", - йдеться у заяві. 

МЗС РФ додало, що має вимоги для подальшої дії "зернового коридору" "у контексті імплементації Меморандуму Росія-ООН".

Серед вимог РФ - підключення "Россельхозбанку" до SWIFT, відновлення постачання сільгосптехніки і сервісного обслуговування для неї, зняття обмежень на страхування і на доступ в порти, відновлення роботи аміакопроводу "Тольятті-Одеса", зняття санкцій з російських компаній у сфері виробництва та перевезення сільгосппродукції і добрив. 

Туреччина хоче продовження "зернової угоди" на 120 днів

"Без зрушень із виконанням зазначених вимог, які не є новими і мають бути вирішені у рамках Меморандуму Росія-ООН, наша участь у Чорноморській ініціативі буде призупинена", - заявили у Москві. 

Нагадаємо, 18 березня в уряді України повідомили про продовження зернової ініціативи на 120 днів, хоча Росія спершу погоджувалася лише на 60. 

Термін дії попереднього продовження угоди завершився 18 березня. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: