Глава МЗС Австрії: Думати, що Росії більше не буде і ми зможемо в усьому відокремитися, - це маячня

Середа, 22 березня 2023, 12:09

Міністр закордонних справ Австрії Александр Шалленберг заявив, що Росія завжди залишатиметься важливою для Європи, та вважає маячнею, коли хтось думає інакше.

Про це він сказав в інтерв'ю Reuters, пише "Європейська правда".

"Думати, що Росії більше не буде і ми зможемо відокремитися від неї в усіх сферах, - це маячня", - сказав Шалленберг.

Глава МЗС Австрії застерігає, що ще не всі рівні ескалації у війні досягнуті

Міністр додав, що Австрія послабить зв'язки з РФ, але, за його словами, це не може статися відразу.

"Достоєвський і Чайковський залишаються частиною європейської культури, подобається нам це чи ні. Вона (Росія. - Ред.) залишиться нашим найбільшим сусідом. Вона залишиться другою за величиною ядерною державою у світі", - пояснив міністр свою позицію.

Шалленберг також виступив на захист другого за величиною банку країни, Raiffeisen Bank International. Він сказав, що нерозумно зосереджувати увагу на цьому банку за його ведення бізнесу в Росії,  оскільки багато інших західних компаній теж працюють на території Російської Федерації.

Шалленберг зробив свої коментарі після того, як на початку цього року американський орган із санкцій розпочав розслідування щодо Raiffeisen з приводу його бізнесу, пов'язаного з Росією.

Глава МЗС Австрії вважає небезпечними ідеї змусити Україну поступитися Росії територіями

Raiffeisen глибоко вкоренився в Росії і є одним із двох іноземних банків у списку 13 системоутворюючих установ, складеному російським Центральним банком.

Шалленберг заявив, що саме Австрія повинна забезпечувати дотримання санкцій, і вказав на інші західні банки, які ведуть бізнес у Росії.

"Будьмо реалістами. 91% західних компаній все ще перебувають у Росії і роблять те, що розумно: вичікування, стримування. У Росії є достатньо американських банків, один із них із назвою Bank of America", - сказав Шалленберг.

Нагадаємо, Австрія оголосила про приєднання до групи держав, які працюють над створенням Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Крім того, Австрія бере участь у проєкті зі спільної закупівлі боєприпасів для допомоги Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.