Польські ЗМІ дізналися, хто може стати новим послом в Україні

фото
Четвер, 23 березня 2023, 08:51

Новим послом Польщі в Україні замість Бартоша Цихоцького може стати Ярослав Гузи.

Про це повідомляє RMF24 з посиланням на свої джерела, пише "Європейська правда".

За інформацією журналістів, на нового посла в Україні розглядають кандидатуру експерта Ярослава Гузи, який досі не працював на дипломатичних посадах. 

 

У вівторок зі слів представника канцелярії президента Польщі Марчина Пшидача стало відомо, що  Цихоцький цього року залишить посаду посла в Україні. Посли зазвичай працюють на посаді 4-5 років, а Цихоцький є послом в Україні з 2019 року. 

Неофіційно журналісти дізналися, що ротація, швидше за все, відбудеться влітку і основною причиною для цього є "організаційні та сімейні обставини". 

68-річний Ярослав Гузи не є кар’єрним дипломатом. Він навчався на курсі історії та соціології в Ягеллонському університеті, був активним учасником студентських рухів та через свою активістську діяльність був під наглядом спецслужб і протягом року був інтернований. 

У 1988-1991 роках Гузи навчався у Єльському університеті та пройшов стажування у Конгресі, а з 1991 року повернувся до Польщі на посаду радника міністра оборони, далі був членом "Руху за Республіку Польську", членом ради Польського атлантичного клубу, Ради співпраці з Тихоокеанським регіоном. В останні роки Ярослав Гузи працював експертом-міжнародником в агентстві PAP. Також зазначають, що його дружина – засновниця та головред "Белсату" Агнешка Ромашевська-Гузи.  

Чинний посол Бартош Цихоцький єдиний серед послів країн-членів ЄС і НАТО не виїхав з Києва у перші дні й тижні війни. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: