У Чехії змінили виплати і правила для українців, які опинилися в країні через війну

Четвер, 23 березня 2023, 14:34

У Чехії схвалили зміни до законодавства, що стосується підтримки для українців, які приїхали в країну через війну.

Як повідомляє IDNES, відповідний закон вже підписав президент Петр Павел.

Закон передбачає зміни до критеріїв, за якими можна претендувати на допомогу – соцвиплати та компенсації за житло.

Виплати у перші п'ять місяців після оформлення тимчасового захисту будуть розраховуватися від мінімальної заробітної плати, а надалі – від прожиткового мінімуму, за винятком осіб, які за віком, станом здоров’я, через навчання або догляд за малими дітьми не можуть повноцінно працювати. 

Приймаючи рішення про право на виплати, будуть брати до уваги доходи заявника у Чехії та з-за кордону, а також його майновий стан у Чехії. 

Також проєкт закріплює реєстрацію усіх трудових відносин з українцями-біженцями. 

Компенсації за житло надалі будуть виплачувати лише власникам того житла, які поселили українців у власних домівках, виділивши їм частину площі, тоді як за орендовану квартиру потрібно буде платити самостійно.

Посилюються правила для тих, кого поселили у безоплатно наданому "екстреному житлі" – такий варіант надається максимум на 150 днів, за винятком людей із вразливих категорій. Окрім того, якщо людина відмовиться від запропонованого варіанту розміщення або не з’являтиметься там більше 10 днів, не попередивши про це адміністратора, цей період завершиться достроково. 

Водночас проєкт уможливлює підтримує з Держфонду інвестиційної підтримки для надання особам із тимчасовим захистом житла, де тривалий час ніхто не проживає. Наприклад, можливі невеликі інвестиції для усунення недоліків квартири, які не дозволяють здати її в оренду.  

Нагадаємо, за результатами опитування, що проводилося на початку осені, кожен третій український біженець відчуває себе частиною суспільства в приймаючій країні - але стільки ж хотіли б повернутися додому.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.