Прем’єрка Франції обіцяє більше не задіювати процедуру схвалення законів в обхід парламенту

Понеділок, 27 березня 2023, 09:38

Прем’єр-міністр Франції Елізабет Борн заявила, що більше не хоче застосовувати конституційну процедуру, яка дозволяє затвердити закон без голосування у парламенті. 

Про це повідомляє AFP, пише "Європейська правда". 

Борн зазначила, що надалі допускає застосування конституційної поправки 49.3 – яку задіяли для схвалення непопулярної пенсійної реформи – виключно для проєктів, що стосуються змін до бюджету.

"На майбутнє я ставлю за мету не застосовувати 49.3, окрім як для проєктів, що стосуються фінансів", - сказала прем’єрка. 

Вона також сказала, що хоче "примирення" з профспілками, та висловила готовність зустрічатися з їхніми представниками та обговорювати широкий спектр питань. 

Щодо пенсійної реформи, Борн нагадала, що закон схвалено і далі слово за Конституційною радою. 

Нагадаємо, передбачена конституцією поправка 49.3 дозволяє уряду затвердити закон без голосування у Національній асамблеї, водночас депутати після цього можуть оголосити недовіру уряду. Саме таким чином схвалювали пенсійну реформу, оскільки не було певності, що голосів у залі вистачить. Уряд після цього уник вотуму недовіри завдяки 9 голосам. 

Як відомо, французи після цього продовжують протести проти реформи, висловлюючи невдоволення також президентом та урядом. 

Детальніше читайте у статті - Франція у вогні: як Макрон пішов на вкрай непопулярну реформу і куди це заведе країну

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: