У п’яти французьких банках обшуки: підозрюють податкове шахрайство

Вівторок, 28 березня 2023, 14:34

У п’яти банківських установах Франції, зокрема у Парижі, проходять обшуки у рамках розслідування можливого податкового шахрайства.

Як повідомляє Le Figaro, пише "Європейська правда", інформацію підтвердила Національна фінансова прокуратура після запитів ЗМІ. 

У PNF повідомили, що слідчі дії відбуваються у рамках п’яти досудових проваджень, які відкрили ще у грудні 2021 року за підозрами у податковому шахрайстві з обтяжуючими обставинами.

"Триваючі дії, що вимагали багатьох місяців підготовки, здійснюються 16 представниками PNF та 150 слідчими фахівцями служби фінансової експертизи, за присутності шести німецьких прокурорів з прокуратури Кельна", - зазначили у відомстві.

За інформацією Le Monde, слідчі дії нібито проводяться в установах La Société générale, BNP Paribas, Exane, Natixis та HSBC.

Підозри стосуються можливого ухилення від оподаткування дивідендів, які мали би платити іноземні власники акцій у французьких компаніях. Схема, яку у фінансовому жаргоні називають "CumCum", полягає у тому, що акції на час стягнення податків довіряють банку і таким чином ухиляються від оподаткування, а банк бере за це комісію.

Першим поштовхом до розслідувань стало спільне розслідування 16 ЗМІ, відоме як CumEx Files, у 2018 році. Тоді припускали, що сума збитків може складати 55 млрд євро за приблизно 20 років використання схеми, а в 2021 році оцінку збільшили до 140 млрд.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: