У владі Грузії кажуть, що закони про "іноагентів" сприятимуть виконанню рекомендацій ЄС 

П'ятниця, 3 березня 2023, 12:46

Лідер правлячої партії Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що запропоновані проєкти закону про "іноагентів" нібито сприятимуть тому, щоби Грузія виконала рекомендацію ЄС про зниження поляризації у суспільстві.

Як повідомляє "Новости-Грузия", про це він сказав у телеефірі, коли під парламентом тривали протести проти проєктів закону. 

Кобахідзе сказав, що запропонований закон буцімто "сприятиме виконанню першої рекомендації ЄС - деполяризації (суспільства)". Він заявив, що проти правлячої партії та уряду виступають громадські організації та ЗМІ, які отримують фінансування з-за кордону, і саме вони є однією з причин поляризації. 

"З одного боку нам кажуть, що потрібна деполяризація, з іншого боку - хтось фінансує поляризацію… Щойно ми внесемо ясність у все це, закон, думаю, одразу дасть превентивний ефект - дехто буде утримуватися від фінансування поляризації", - сказав Іраклій Кобахідзе.

Він додав, що у Грузії є "сотні громадських організацій, де працюють чесні люди, які не є політизованими". 

Кобахідзе заявив також, що на організації, які "вимагають відставки влади або виступають проти церкви" випадає нібито дві третини закордонного фінансування, і що йдеться про 10-15 організацій. Кобахідзе на додачу назвав "просто брехунами" тих, хто називає законопроєкти наслідуванням Росії. 

Нагадаємо, обидва проєкти ініціював рух "Сила народу" - депутати, які відкололись від "Грузинської мрії", але залишаються у парламентській більшості. Проєкт "Про прозорість іноземного впливу" стосується ГО та ЗМІ, які отримують грантове фінансування, "Про реєстрацію іноземних агентів" - фізичних і юридичних осіб з деякими винятками.  

Громадські організації називають обидві ініціативи наступом на свободу слова та наслідуванням Росії. 

Посол ЄС у Грузії попередив, що проєкт "Про прозорість іноземного впливу" суперечить принципам ЄС. У Держдепі США також висловили стурбованість з приводу наслідків для свободи вираження поглядів у Грузії у разі схвалення запропонованого закону про "іноагентів". У Раді Європи теж закликали Грузію відхилити обидва проєкти

Обговорення проєктів вже почалося у комітетах парламенту та супроводжувалося протестами і сутичками. У партії влади розраховують схвалити їх у першому читанні та потім спрямувати на розгляд Венеційської комісії. 

Дивіться також відеоблог ЄвроПравди на цю тему.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.