У Єврокомісії відреагували на плани Польщі обмежити ввезення українського зерна

Четвер, 30 березня 2023, 13:56

Європейська комісія має намір продовжити дію так званих шляхів солідарності для імпорту зерна з України, але враховуватиме застереження країн, фермери яких відчули негативний вплив такого рішення.

Про це заявила речниця Єврокомісії на брифінгу у Брюсселі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Речниця нагадала, що Єврокомісія раніше вже запропонувала продовжити призупинення тарифів на імпорт з України. Термін чинних заходів закінчується в червні і ЄК запропонувала продовжити їх ще на рік.

"Комісія повністю віддана подальшій підтримці України і посилювати її торгівлю, яка сильно постраждала через війну. Саме тому ми запровадили шляхи солідарності. Водночас ми розуміємо, що цей додатковий імпорт з України чинить певний тиск на шляхи постачання, зокрема, у країнах, що межують з Україною", - сказав вона.

У Брюсселі нагадали, що Єврокомісія 20 березня запропонувала перший пакет заходів підтримки, щоб допомогти фермерам, на яких вплинув додатковий імпорт з України.

"Цей пакет вже був узгоджений з країнами-членами і швидко буде реалізований. Єврокомісія продовжить розробку нових заходів і планує представити другий пакет заходів підтримки", - сказала речниця.

Нагадаємо, в уряді Польщі обіцяють підготувати зміни до правил з метою обмежити ввезення українського зерна в країну. 

Прем’єри Румунії та Польщі заявили, що Бухарест і Варшава попросять Європейську комісію розробити механізми, які допоможуть налагодити відстеження експорту зерна з України та уникнути демпінгу цін на шкоду місцевим фермерам.

Тим часом болгарські фермери почали блокувати прикордонні переходи, вимагаючи не поширювати на Болгарію дію європейського регламенту про безмитне ввезення товарів аграрного походження з України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: