Румунія та Польща попросять ЄС про допомогу у відстеженні експорту зерна з України

Вівторок, 28 березня 2023, 11:57

Румунія і Польща попросять Європейську комісію розробити механізми, які допоможуть налагодити відстеження експорту зерна з України та уникнути демпінгу цін на шкоду місцевим фермерам.

Про це заявив прем'єр-міністр Румунії Ніколає Чуке у вівторок на спільній пресконференції з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким у Бухаресті, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на румунське видання Agerpress.

За словами румунського прем’єра, він обговорив з польським колегою "аспекти", пов’язані з тим, як експорт зернових та інших продуктів з України вплинув на румунських, польських та виробників інших країн, які межують з Україною.

Противники продажу українського зерна в Польщі закидали яйцями польського міністра

"І ми разом працюємо над підходами, які потрібно обговорити з Європейською комісією, та тим, якими мають бути механізми інструменталізації відстеження експорту з України і, звичайно, кінцевого пункту призначення, щоб уникнути цих спекуляцій і того, що демпінгові ціни вплинули на фермерів, сільськогосподарських виробників у нашій країні", - сказав Чуке.

Моравецький сказав, що вони "борються разом за те, щоб це зерно покинуло наші країни, щоб Європейський Союз ефективно допомагав нам у здійсненні торговельної політики, яка відповідає найкращим стратегічним інтересам України та Центральної Європи, а також економічним інтересам Польщі та Румунії".

Минулого року Польща та Румунія спільно сприяли експорту зернових України. Додаткова пропозиція зерна на їхніх ринках спричинила тиск на фермерів, оскільки вплинула на ціни та можливості зберігання зернових. У двох державах відбувалися місцеві протести проти урядів.

Зазначимо, у Болгарії виробники зерна також оголосили про початок безстрокового протесту у зв’язку з безмитним імпортом зерна з України в ЄС.

Як повідомлялося, Європейський Союз активує кризовий резерв для фермерів Польщі, Болгарії та Румунії, які постраждали від збільшення експорту зерна з України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.