Сійярто пояснив затримку ратифікації вступу Фінляндії і Швеції у НАТО: У нас верховенство права

Понеділок, 6 березня 2023, 11:52

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто пояснив, що офіційний Будапешт затягнув зі схваленням заявок Фінляндії і Швеції на вступ до НАТО через серйозні занепокоєння у парламенті, який має вирішальне слово у цьому процесі.

Про це він заявив у інтерв’ю хорватському телеканалу N1, повідомляє "Європейська правда".

Сійярто запевнив, що уряд і особисто прем’єр-міністр Віктор Орбан підтримують членство обох країн у НАТО. Орбан, за його словами, також просив свою правлячу партію "Фідес" підтримати заявки двох країн.

Білий дім: порядок вступу Швеції та Фінляндії в НАТО не є пріоритетним

"Але коли минулого тижня це питання було винесено на порядок денний фракції… її члени висловили дуже серйозні занепокоєння, і врешті-решт парламент вирішує, у нас парламентська демократія... Я знаю, що багато хто в Брюсселі хотів би, щоби парламент тримався подалі, але у нас верховенство права, і це рішення - за парламентом", - заявив Сійярто.

Він висловив сподівання, що дебати у парламенті будуть успішними і завершаться ратифікацією.

"Отже, дебати почалися вчора, і через три-п’ять тижнів після початку дебатів відбудеться фінальне голосування", - сказав Сійярто.

В Угорщині відклали голосування за вступ Швеції та Фінляндії в НАТО мінімум до 20 березня

Водночас він зауважив, що дві зустрічі, які ще тільки відбудуться між парламентарями Угорщини, Фінляндії та Швеції, будуть важливими в цьому питанні.

Туреччина та Угорщина залишилися єдиними країнами НАТО, які не ратифікували заявки Швеції і Фінляндії про вступ в Альянс.

Публічно Будапешт не висував жодних вимог до Гельсінкі та Стокгольма, однак голова фракції партії Віктора Орбана "Фідес" Мате Кочиш заявив, що зараз виникли "серйозні дебати" щодо вступу двох країн. Угорщина вирішила направити делегацію до Швеції та Фінляндії для вивчення "політичних суперечок".

Орбан, зі свого боку, вказував на попередню критику Фінляндією та Швецією ситуації в Угорщині з верховенством права, стверджуючи, що дехто в його партії ставить під сумнів мудрість прийняття у НАТО країн, які "поширюють відверту брехню про Угорщину".

Прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін не чула від Угорщини жодних вимог для ратифікації заявки країни про вступ в НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: