Юніоністи в Північній Ірландії беруть мінімум місяць на роздуми щодо нової угоди про Brexit

Понеділок, 6 березня 2023, 22:09

Демократична юніоністська партія (ДЮП) Північної Ірландії ухвалить публічне рішення щодо підтримки нової угоди між Великою Британією та Європейським Союзом про нові правила торгівлі в країні після Brexit не раніше квітня.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в публікації Politico.

Лідер ДЮП Джеффрі Дональдсон оголосив у понеділок, що його партія не може ухвалювати рішення про Віндзорську рамкову домовленість, поки не побачить її юридичного оформлення й поки Лондон і Брюссель не роз'яснять ключові її елементи.

Він додав, що ДЮП створить внутрішню групу з восьми членів для оцінки плюсів і мінусів Віндзорської домовленості. Їхній звіт, за словами Дональдсона, буде готовий щонайраніше лише до кінця березня.

Джонсон натякає, що не голосуватиме за угоду Британії з ЄС, яку підготував новий прем’єр

Після цього керівництво Демократичної юніоністської партії аналізуватиме звіт, перш ніж винести власний вердикт.

"Для мене кінець березня не є кінцевим терміном. Я хочу зробити все правильно, скільки б часу це не зайняло", – наголосив Дональдсон.

Його слова майже виключають можливість того, що ДЮП припинить блокаду розподілу влади в Північній Ірландії до 25-ї річниці Страсноп’ятничної угоди 10 квітня – дати, яка довгий час вважалася неформальним крайнім терміном для досягнення прогресу в питанні Brexit.

Нагадаємо, після кількох місяців публічних і не дуже переговорів Лондон і Брюссель досягли компромісу з чи не найболючішого питання двосторонніх відносин.

Документ, що отримав назву Віндзорська рамкова домовленість (The Windsor Framework), покликаний закрити найбільшу проблему, яка виникла через Brexit: питання торгівлі через Північну Ірландію. Попри те, що Лондон завершив вихід з ЄС ще у 2020 році, схему розв'язання цієї проблеми знайти не вдавалося.

Про те, як вдалося зняти болюче питання, у чому суть нового північноірландського компромісу та які наслідки він матиме для британських островів – у статті журналіста "Європейської правди" Олега Павлюка Кінець "вічного Brexit": все про нові умови розлучення Британії з ЄС щодо Північної Ірландії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: