Франція готується до величезних перебоїв у роботі транспорту через безстрокові страйки

Вівторок, 7 березня 2023, 08:32

Франція перебуває в очікуванні вуличних протестів і серйозних перебоїв в роботі транспорту і інших служб у вівторок, коли транспортники і працівники нафтопереробних заводів починають безстрокові страйки через план Еммануеля Макрона підвищити пенсійний вік до 64 років.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє The Guardian.

Вшосте з початку року профспілки оголосили загальнонаціональний день страйків і демонстрацій, прагнучи повторити велику явку, яка спостерігалася під час першого великого протесту 19 січня, коли понад мільйон людей вийшли на марш проти пенсійних змін.

Очікується, що перебої будуть більшими і триватимуть довше, оскільки залізничні профспілки закликали до безстрокових страйків, які можуть вплинути на всі національні поїзди, а також на міжнародні маршрути.

Місцеві міські автобуси та поїзди метро у великих містах також постраждають. Постраждають авіакомпанії: у вівторок і середу через страйк авіадиспетчерів буде скасовано до 30% рейсів. Автомобільні перевізники можуть сповільнити рух і заблокувати маршрути до великих міст. Поставки до супермаркетів і підприємств, ймовірно, будуть порушені.

"Ідея полягає в тому, щоб поставити Францію в глухий кут", - сказав Фабріс Мішо, представник профспілки залізничників CGT.

Міністр транспорту Клеман Бон заявив в інтерв'ю телеканалу France 3, що це буде "один з найважчих" днів страйку для мандрівників з початку протестів.

Деякі студенти, в тому числі в університеті Ренн 2 в Бретані, почали блокувати факультети в понеділок ввечері. У вівторок очікується закриття шкіл, оскільки деякі вчителі початкових і середніх шкіл проводять одноденний страйк. У кількох містах страйк робітників також може вплинути на вивезення сміття.

Пропозиції Макрона підвищити пенсійний вік з 62 до 64 років і збільшити кількість років роботи, необхідних для отримання повної пенсії, обговорюються у французькому сенаті.

Позиції президента серйозно підірвані після того, як його центристське угруповання не змогло здобути абсолютну більшість на парламентських виборах у червні минулого року.

Не маючи більшості, уряд повинен покладатися на правих "Республіканців", які підтримують пенсійні зміни, але їхні сенатори та законодавці наполягають на поправках.

Прогнозується, що обговорення завершиться до кінця березня. Очікується, що комітет, до складу якого увійдуть законодавці з обох палат парламенту, буде шукати потенційну угоду щодо спільної версії тексту, яка в кінцевому підсумку буде представлена на затвердження Національним зборам, а потім Сенату.

Уряд сповнений рішучості наполягати на пенсійних змінах, а його речник заявив, що перед країною стоять більш нагальні проблеми, ніж страйки, наприклад, криза прожиткового мінімуму.

Опитування Ifpo для недільної газети Le Journal de Dimanche показало, що лише 32% французів підтримують пенсійні зміни Макрона.

Крім того більшість жителів Франції підтримують ідею регулярних великих страйків, щоб змусити уряд піти на компроміси щодо проєкту пенсійної реформи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: