ЄСПЛ визнав прийнятною четверту міждержавну скаргу "Грузія проти Росії" 

Четвер, 20 квітня 2023, 12:22

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав прийнятною міждержавну скаргу "Грузія проти Росії" (IV) та перейде до її розгляду по суті.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомила пресслужба суду 20 квітня. 

Це четверта міждержавна скарга Грузії проти Росії у ЄСПЛ. Вона стосується погіршення ситуації з правами людини вздовж адміністративного кордону між територією, контрольованою урядом Грузії, та Абхазією і Південною Осетією, які окупувала Росія.

Грузія подала позов проти Росії у цій справі 22 серпня 2018 року. Він стосується адміністративної практики масових утисків, затримань, нападів і вбивств грузинського населення, яке проживає на окупованих територіях Грузії і за лінією окупації.

Грузія вимагає, щоб Європейський суд встановив відповідальність Росії за порушення багатьох статей Європейської конвенції з прав людини. 

Чим допомагає Грузія Україні на тлі суперечок між країнами

Зокрема, Грузія стверджує, що тривалою окупацією, протягуванням колючого дроту і цілеспрямованою кампанією проти населення Росія порушує такі статті конвенції: 2 (право на життя), 3 (заборона тортур), 5 (право на свободу і безпеку), 8 (право на захист особистого і сімейного життя) та інші.

Крім того, російську сторону звинуватили в тому, що вона приховує винних у загибелі співробітника силових структур Грузії Арчіла Татунашвілі, що сталася в Південній Осетії, а також підтасувала результати медичної експертизи, пов'язаної з цією справою.

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини у 2021 році визнав, що Росія винна у низці порушень прав людини після окупації Південної Осетії та Абхазії, але не несе відповідальності за ці регіони під час російсько-грузинської війни.

Тоді тогочасна суддя ЄСПЛ від України Ганна Юдківська назвала помилковою ту частину рішення у справі, у якій суд відмовився розглядати відповідальність РФ за порушення під час активної фази збройного конфлікту.

Нагадаємо, влітку минулого року РФ вирішила не виконувати рішення ЄСПЛ, винесені після 15 березня 2022 року. Але генсек Ради Європи заявила, що Росія згідно з міжнародним правом все одно зобов’язана виконувати рішення ЄСПЛ, ухвалені проти неї. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: