Чим допомагає Грузія Україні на тлі суперечок між країнами

Аналітика коротко
Понеділок, 9 січня 2023, 13:20

Відносини України та Грузії наразі переживають досить непростий період. Тим важливіше розібратися, де в цих відносинах є розвиток, а де з’явилися проблеми.

Наразі суттєві розбіжності залишаються з таких принципових для України питань, як: надання військової допомоги; запровадження режиму двосторонніх санкцій проти РФ; введення візового режиму для громадян Росії, які масово втікають до Грузії; дотримання законних прав та інтересів громадянина України Міхеїла Саакашвілі.

За наявності таких проблем, позитиву у відносинах між країнами набагато більше, зазначає тимчасовий повірений у справах України в Грузії Андрій Касьянов. Про все це – у його колонці Як Грузія допомагає Україні і де залишаються проблеми.

Щодо допомоги зброєю, пише автор колонки, то уряд Грузії категорично відмовився надавати військову допомогу Україні. 

"Зокрема, Київ просив передати комплекси "Бук", які були передані Україною Грузії під час війни 2008 року", – зазначає Андрій Касьянов.

Також запит України, за його словами, включав і передані Грузії Сполученими Штатами протитанкові комплекси Javelin. Щодо останнього була не лише згода з боку США, але й навіть пропозиція замінити їх на новіші комплекси.

Незважаючи на відмову, підкреслює тимчасовий повірений у справах України в Грузії, Україна виступає проти використання цього питання у внутрішньополітичних суперечках та відкидає будь-які звинувачення у спробах втягнути Грузію у війну з РФ.

Щодо захисту законних прав та інтересів громадянина України та експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі, то це питання, каже автор колонки, знаходиться не в політичній, а гуманітарній площині. 

"Тому Україна наполегливо просить владу Грузії проявити милосердя та перевести його на лікування до провідних медичних закладів Європи або США виключно задля порятунку його життя з урахуванням очевидності тяжкого стану здоров’я та негативних тенденцій", – пише Андрій Касьянов.

Що стосується громадян України, які вимушено залишили тимчасово окуповані РФ території України, то можемо констатувати, зазначає дипломат, що більшість із них використовують територію Грузії для транзиту в інші країни, переважно в Європу. І це незважаючи на широку підтримку наших співгромадян з боку як урядового, так і неурядового секторів.

Одним із факторів такої транзитної міграції вважаємо, як повідомляє дипломат, аномально високу присутність у Грузії громадян РФ, у т.ч. з числа затятих прихильників Путіна та його політики геноциду українського населення.

"Втім, навіть за наявності таких проблем, позитиву у відносинах набагато більше", – впевнений тимчасовий повірений у справах України в Грузії.

Перш за все, йдеться про грузинських добровольців, які воюють у лавах ЗСУ.

На жаль, вже 36 грузинських героїв віддали своє життя, захищаючи Україну та Грузію від нашого спільного підступного ворога. Їхні звитяга та хоробрість на віки залишаться в пам’яті українців.

Також між Україною та Грузією, зазначає автор колонки, відсутні суттєві розбіжності у питанні взаємної політичної підтримки на міжнародній арені, включаючи деокупацію суверенних територій.

На культурно-гуманітарному треку уряд Грузії забезпечив відкриття чотирьох українських секторів при публічних школах міст Тбілісі та Батумі, де українською мовою та за українськими навчальними програмами навчається більше 1550 українських дітей.

У найбільш складний період весни-літа 2022 року органи центральної та місцевої влади Грузії забезпечили безкоштовне проживання наших співгромадян у готелях великих міст Грузії, а з серпня 2022 року запровадили урядовий механізм фінансової підтримки найвразливіших категорій українців – він діятиме до травня 2023 року з можливістю подальшого продовження.

Поряд із цим, для українських громадян безкоштовно надаються медичні послуги та пересування громадським транспортом.

Ще одна ініціатива: будівельна компанія ARCI опрацьовує питання швидкого будівництва модульних містечок для малозабезпечених українців з можливістю створення на їхній базі комун, надання сприяння у працевлаштуванні та соціальній адаптації.

"Це лише частина тієї допомоги, яка у Грузії надходить звідусіль.

Вона надходить і від представників влади, і опозиції, і діячів культури, і простих громадян, а також від Грузинської православної церкви", – констатує Андрій Касьянов.

Спільними зусиллями представників уряду, Патріархії Грузинської православної церкви, бізнес-кіл, громадського сектора, політичних партій та небайдужих громадян було зібрано та відправлено в Україну понад 1120 тонн гуманітарного вантажу (продукти харчування, ліки, товари першої необхідності, одяг тощо).

Докладніше – у колонці Андрія Касьянова Як Грузія допомагає Україні і де залишаються проблеми.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.