Чому Сербії не вдається зупинити вступ Косова до Ради Європи та що має робити Україна

Аналітика коротко
П'ятниця, 28 квітня 2023, 18:00

Рада Європи, схоже, стане першою міжнародною організацією, що не просто визнає Косово, а й зробить його своїм повноправним членом, ігноруючи протести та погрози Сербії.

Донедавна Київ категорично виключав можливість визнання незалежності Косова через те, що боявся проведення аналогії з "незалежністю" Криму.

Тепер український голос "проти" змінився на "утримався".

Знайшлася в Європі також держава, яка офіційно визнає Косово разом з більшістю держав Європи – але тепер змінює позицію і перейшла до відкритої підтримки "російсько-сербської" групи.

Про те, чому ця дипломатична гра має непересічне значення та чому між подіями в Косові та в Україні не можна проводити паралелі читайте в статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Крок України до визнання Косова. Деталі та наслідки сенсації, що відбулася у Раді Європи. Ну а пояснювальне відео дивіться на ютюб-каналі "ЄвроПравди".

У 2008 році Косово (де перебував контингент НАТО і не було загрози нового нападу Сербії) в односторонньому порядку проголосило незалежність.

Сербія ініціювала оскарження цього кроку в Міжнародному суді ООН, але той став на бік косоварів і проголосив, що Косово як виняток з інших норм міжнародного права має право на незалежність, оскільки, через пам’ять про міжнародній злочини на етнічному грунті, етнічні чистки та переслідування, він не зможе існувати під владою Белграда.

У рішенні МС ООН підкреслювалося, що воно не є прецедентом для інших держав, а базовим аргументом на користь безпрецедентного "права на самовизначення" була саме системна практика етнічних злочинів, чисток тощо, вчинених владою та представниками Сербії проти косоварів, мешканців свого ж регіону. І саме ця аргументація свідчить, що з окупацією Криму, замаскованою під його "відокремлення", це косовська історія не є і не може бути пов’язана.

Адже етнічні чистки та системні злочини "київського режиму" проти росіян існують лише у хворобливих фантазіях російської пропаганди.

Цього тижня несподівано з’ясувалося, що Комітет міністрів Ради Європи (КМРЄ), тобто головний керівний орган цієї організації, розпочав розгляд заявки про вступ Республіки Косово до складу РЄ.

За вступ Косова до Ради Європи проголосувало 33 з 46 держав-членів Ради Європи, що дозволило ухвалити рішення з невеличким запасом.

Тож, Рада Європи, схоже, стане першою великою "політичною" міжнародною організацією, членом якої стане Косово. Тут слід зауважити, що процес вступу Косова до Ради Європи ще не завершено.

Та якщо це станеться, то це дійсно буде вододілом у питанні визнання незалежності Косова.

Нервова реакція Сербії є цілком зрозумілою.

Вигнання Росії з Ради Європи у березні 2022 року, а також перетворення РФ на токсичного ізгоя, зробило можливим майбутній вступ Косова до Ради Європи.

Але на цьому переможна косовська хода може і зупинитися.

Треба наголосити, що Україна не підтримала вступ Косова до Ради Європи, а утрималася від голосування. У Сербії це сприйняли як позицію "ми не за, але й не проти". Белград таке голосування України сприйняв це як ляпас і пригрозив наслідками.

Але одна країна зробила зворотню зміну та долучилася до групи підтримки Сербії, і це мало кого здивувало. Йдеться про Угорщину.

Як вчиняти Україні далі? Поки триває війна з РФ визнавати Косово навряд чи доцільно. І те, як вчинив Київ зараз, коли утримався у голосуванні з цього принципового питання, видається правильним підходом.

А після перемоги України, і особливо після нашого вступу до НАТО і отримання гарантій колективного захисту, до цього питання буде сенс повернутися. Згадавши також те, на чиєму боці був Белград під час російської агресії проти нашої держави і якою була позиція косовської влади.

Докладніше – у матеріалі Сергія Сидоренка Крок України до визнання Косова. Деталі та наслідки сенсації, що відбулася у Раді Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: