Парламент Литви обмежив росіянам право купувати нерухомість

Вівторок, 4 квітня 2023, 16:43

Литовський Сейм у вівторок ухвалив законопроєкт про санкції щодо громадян Росії та Білорусі, який, серед іншого, запроваджує обмеження на придбання росіянами нерухомості в країні.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в заяві Сейму.

Ухвалений закон покликаний закріпити обмеження щодо росіян і білорусів в окремому документі, оскільки зараз у Литві вони діють в межах правового режиму надзвичайного стану, який постійно продовжують.

Законопроєкт передбачає посилення права громадян Росії на придбання нерухомості в Литві. Винятки стосуватимуться тільки росіян, які мають посвідку на постійне проживання або стають власниками нерухомості у країні в порядку спадкування.

Передбачаються також обмеження, пов'язані з наданням статусу електронного резидента: після ухвалення поправок до закону буде анульовано дію електронної ідентифікації та електронного підпису громадян Росії та Білорусі. Винятки діятимуть тільки щодо осіб, які мають посвідку на постійне проживання в Литві.

Литва пропонує ЄС санкції проти ядерної енергетики Росії з винятками для Угорщини - ЗМІ

Також запроваджуються обмежувальні заходи на ввезення і вивезення українських гривень із країни росіянами й білорусами.

У першому читанні документ було ухвалено 22 березня, але до другого читання його формулювання пом’якшили – зокрема, скасували положення про порядок видачі дозволів на постійне або тимчасове проживання, порядок видачі віз, введення заборони на пересування громадян Росії через зовнішній кордон ЄС.

Термін дії цих обмежувальних заходів – один рік із дня набрання законом чинності, тобто з 3 травня 2023 року, до 2 травня 2024-го. Однак уряд Литви матиме право продовжити строки, якщо виникне необхідність у такому рішенні.

Нагадаємо, у березні литовський Сейм ухвалив резолюцію "Про обмеження терористичного впливу Росії", в якій закликав держави-партнери підготувати кроки для "повної міжнародної ізоляції" РФ, а також визнав терористичною організацією російську приватну військову компанію "Вагнер".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: