Польща залишається найгіршою країною для ЛГБТІ у ЄС – звіт

Четвер, 11 травня 2023, 09:53

Четвертий рік поспіль Польща посідає останнє місце в ЄС щодо забезпечення прав ЛГБТІ, поступаючись Румунії та Болгарії.

Про це йдеться у звіті правозахисної організації ILGA-Europe, опублікованому в четвер, пише "Європейська правда".

Рейтинг європейських країн складений на основі аналізу законів і політик, що стосуються лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерів та інтерсексуалів (ЛГБТІ). 

Європарламент закликав до санкцій проти Польщі і Угорщини через ставлення до ЛГБТІК

Кожній країні присвоєна оцінка від 0% (грубі порушення прав людини) до 100% (повна рівність).

Як і в 2022 році, Мальта очолила список з оцінкою 89%, за нею йдуть Бельгія і Данія: у обох по 76%. Усі ці країни займають значно вищі позиції за Польщу (15%), Румунію (18%) і Болгарію (20%).

До слова, в Україні ситуація аналогічна до болгарської: нашій державі звіт присвоїв 20%. В Угорщини, де уряд Віктора Орбана проводить жорстку політику проти ЛГБТІ – 30%

"Незважаючи на інтенсивні анти-ЛГБТІ-атаки в декількох країнах, рівність все ще продовжує розвиватися по всій Європі завдяки ухваленню законодавства, яке визнає гендерну ідентичність", – пояснюють у ILGA-Europe.

Хоча Польща обіймає найгіршу позицію серед країн ЄС упродовж чотирьох років, вона піднялася на два пункти порівняно з минулим роком.

За межами ЄС, згідно з доповіддю, найгірші умови для ЛГБТІ на європейському континенті – в Азербайджані (2%), Туреччині (4%), Росії (8%) та Вірменії (8%).

Нагадаємо, напередодні виборів у Туреччині президент Реджеп Таїп Ердоган пообіцяв "поховати в урнах" опозицію за підтримку ЛГБТ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: