Агентство ЄС буде захищати весь кордон Чорногорії

Четвер, 11 травня 2023, 22:45

Уряд Чорногорії уклав угоду з прикордонним агентством Європейського Союзу Frontex про забезпечення захисту всіх зовнішніх кордонів держави.

Про це в четвер заявив міністр внутрішніх справ Чорногорії Філіп Аджич, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RTCG.

Під час засідання уряду Аджич оголосив, що співробітники Frontex будуть присутні на кордоні Чорногорії з усіма країнами, а не лише членів ЄС Хорватії та Італії, як раніше – це регулювала попередня угода від 2020 року.

На заході Чорногорія має морський кордон з членом ЄС, Італією, а на півночі – невеликий сухопутний кордон з Хорватією. Проте більшість її сухопутних кордонів простягаються з країнами, які не входять до ЄС: Сербією, Боснією та Косово.

Очільник МВС Чорногорії уточнив, що на кордоні розмістяться фахівці Frontex, навчені виявляти всі види незаконної діяльності на кордоні. "Це також значно підвищить рівень нашої прикордонної поліції, оскільки вони працюватимуть із професіоналами галузі", – вказав він.

Згідно з положеннями угоди, працівники Frontex будуть захищені від цивільної та адміністративної відповідальності в Чорногорії щодо всіх дій, вчинених під час виконання офіційних обов’язків. Також не підлягатимуть обшуку, арешту, оподаткуванню й обмеженням на імпорт та експорт офіційні приміщення прикордонної агенції ЄС.

Frontex допомагає країнам ЄС та асоційованим країнам Шенгену управляти зовнішніми кордонами. Країни, що не входять до ЄС, не можуть стати повноправними членами організації. Проте ЄС може укладати так званий договір про статус з третіми країнами, коли передбачається, що команди Frontex будуть розміщені в третій країні, де це необхідно.

Окрім Чорногорії, агенція працює в чотирьох інших країнах за межами ЄС – Албанії, Молдові, Сербії та віднедавна Північній Македонії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: