Як уряд Польщі не помітив ракетний удар РФ і тепер шукає винних

Аналітика коротко
Понеділок, 15 травня 2023, 14:00

Наприкінці квітня у лісі біля міста Бидгощ, яке називають "польською столицею НАТО", були знайдені залишки "невпізнаного військового об’єкта".

Зараз оцінки зводяться до того, що знахідка може бути російською крилатою ракетою, випущеною ще у грудні минулого року з території Білорусі.

Чи планувала Росія удар безпосередньо по території країни-члена НАТО? І як польська протиповітряна оборона не помітила ракету?

Пошук відповідей на ці питання перетворився в полювання на відьом, що може лише посилити виклики, що стоять перед Польщею, йдеться у статті кандидата політичних наук, експерта-міжнародника Станіслава Желіховського Польща пропустила ракетний удар: як російська Х-55 біля "столиці НАТО" підірвала політику країни.

Як це нерідко буває в подібних випадках, ситуація породила величезну кількість гіпотез та припущень. Найсерйозніша гіпотеза, яку взяли до уваги слідчі, полягає в тому, що об’єкт, знайдений поблизу Бидгоща, міг бути ракетою Х-55, випущеною з російського літака, що летів над Білоруссю під час грудневого масованого обстрілу території України.

Про таку можливість ще на початку розслідування заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Невдовзі після початку розслідування оперативний командувач Збройних сил Польщі генерал Томаш Пьотровський оприлюднив деякі деталі заявив, що є "певні ниточки, які можна пов’язати з подією".

І ось цими днями почали з’являтися нові подробиці.

"Сьогодні отримав результати перевірки. Встановлено, що 16 грудня до Центру повітряних операцій, підпорядкованого оперативному командувачу, надійшла інформація від української сторони про наближення до польського простору об’єкта, який може бути ракетою. Налагоджено співпрацю з українською та американською сторонами", — заявив на пресконференції 11 травня віцепрем’єр і міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак.

Але виникає питання: чому ця інформація так довго замовчувалася?

Вочевидь, розуміючи, що незручні питання задаватимуть, в Міноборони звинуватили оперативного командувача Збройних сил Польщі генерала Томаша Пьотровського.

"Процедури працювали належним чином до рівня оперативного командувача Збройних сил генерала Томаша Пьотровського, який не виконав своїх обов’язків. Кадрові або дисциплінарні рішення будуть прийняті після консультації з президентом", — повідомив глава Міноборони Маріуш Блащак.

Наступного дня, 12 травня, генерал Пьотровський опублікував з цього приводу коротку заяву.

"Я хотів звернутися до розуму, щоб ми дуже ретельно зважували свої емоції в найближчі дні, щоб ми були розумними у тому, що ми робимо, щоб ми не годували дуже амбітного й агресивного суперника, не дозволяли розділити себе на групи. Тому що цей суперник тільки цього й чекає", — сказав Пьотровський.

Багато військових не вірять у версію, представлену міністром Блащаком. Генерал Вальдемар Скшипчак вважає, що уряд намагається знайти цапа-відбувайла, якого можна було б звинуватити у всьому безладі.

Своєю чергою оглядач Gazeta Wyborcza Павел Вронський вважає, що керманич держави не має наміру звільняти оперативного командувача генерала Томаша Пьотровського. 

Також журналіст Вронський припускає, що той факт, що російська ракета пролетіла 400 км вглиб території Польщі свідчить про далеко не найкращий стан польської протиповітряної оборони.

А якщо виявиться, що Блащак не знав про політ ракети, про підйом польських і союзних літаків F-16 тощо, це говорить про те, що він непридатний бути міністром, вважає Вронський.

Тим часом 13 травня у Міноборони Польщі повідомили, що напередодні армія зафіксувала появу в повітряному просторі країни об’єкта, який прилетів з боку Білорусі. Тривала відсутність реакції на інцидент під Бидгощем лише переконала Кремль у перспективності тактики промацування оборони країн-членів НАТО.

Докладніше – у матеріалі Станіслава Желіховського Польща пропустила ракетний удар: як російська Х-55 біля "столиці НАТО" підірвала політику країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: