Міжнародні спостерігачі про вибори у Туреччині: не без проблем, але конкурентні

Понеділок, 15 травня 2023, 17:04

Президентські та парламентські вибори у Туреччині відзначалися невиправданими перевагами для представників чинної влади і тиском на опонентів влади, але в цілому були конкурентними.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у стислому висновку міжнародних спостерігачів, опублікованому Радою Європи. 

До місії спостерігачів входили представники Бюро демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ, Парламентської асамблеї ОБСЄ та Парламентської асамблеї Ради Європи. 

Спостерігачі дійшли висновку, що вибори пройшли в цілому спокійно та були конкурентними, але не безпроблемними. Зокрема, не завжди виконувалися важливі запобіжники на етапі підрахунку голосів. У ширшому контексті відзначають такі проблеми як криміналізація деяких політсил, затримання окремих опозиційних політиків тощо, ускладнене голосування для людей, які постраждали від руйнівних землетрусів. 

Також спостерігачі відзначають високий рівень негативу та поляризації під час передвиборчої кампанії і тиск на опозиційних кандидатів, включно зі спробами розпустити другу найбільшу опозиційну політсилу; зловживання адмінресурсом і використання посад для ведення передвиборчої кампанії. 

Керівник делегації ПАРЄ Франк Швабе відзначив, що явка була високою і турецькі виборці мали багато варіантів вибору, проте Туреччина все ще не виконує усіх базових принципів демократичних виборів. 

"Ключові політичні й громадські діячі залишаються за ґратами навіть після рішень ЄСПЛ, свобода ЗМІ серйозно обмежена, атмосфера сприяє самоцензурі. Туреччині належить пройти ще довгий шлях до умов для чесної виборчої кампанії", – додав він. 

Загалом спостерігачами на виборах у Туреччині були 401 особа від 40 країн, з яких понад 264 експертів від БДІПЛ, 98 від ПА ОБСЄ та 39 від ПАРЄ. 

Нагадаємо, перший тур президентських виборів не визначив переможця. Чинний президент Реджеп Таїп Ердоган та спільний кандидат від опозиції Кемаль Киличдароглу змагатимуться у другому турі 28 травня.

За результатами  парламентських виборів на першому місці опинився блок Ердогана. 

Детально про вибори в Туреччині дивіться у відеоблозі "ЄвроПравди", або читайте у статті: Ердоган за крок до поразки: як може змінити Туреччину перемога опозиції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: