Столтенберг розповів, чи вважає, що Бухарестський саміт НАТО призвів до нападу РФ на Україну

Середа, 17 травня 2023, 18:55

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що незалежно від рішення саміту Альянсу у 2008 році, де Україна не отримала План дій щодо членства, напад Росії на Україну є нічим не виправданим порушенням міжнародного права.

Про це Столтенберг заявив в інтерв’ю російському каналу "Дождь", пише "Європейська правда".

Генсек НАТО пригадав, що брав участь у дискусіях 2008 року як прем’єр-міністр Норвегії, і тоді було "дуже важко домовитись щодо таких складних питань", як подальше членство України.

"Та рішення було ухвалене, і відтоді ми допомагали Україні в найрізноманітніших форматах, особливо після 2014 року. Країни НАТО здійснювали навчання, ми надавали допомогу, надавали підтримку Україні", – зазначив він.

У Раді очікують, що запрошення до НАТО з датами Україна отримає на саміті у Вашингтоні

Міркування про те, чи могло б надання Україні ПДЧ у 2008 році запобігти нападу Росії на Україну, Столтенберг назвав "гіпотетичним сценарієм".

"Гадаю, тут важливо зрозуміти, що незалежно від усіляких гіпотетичних ситуацій – ми можемо говорити, що було б, якби був ПДЧ, та насправді ніхто не знає, що було б – важливо розуміти, що війна, яку Путін почав проти України, є незаконною. Це порушення міжнародного права. Був ПДЧ чи ні – хай там як, Москва не має ніякого права нападати на іншу країну", – наголосив він.

Як відомо, на Бухарестському саміті НАТО 2008 року Німеччина та Франція заблокували надання Україні, а також Грузії плану дій щодо членства в НАТО, побоюючись ескалації з боку Росії. Відтоді обом цим країнам Альянс лише обіцяв вступ "одного дня".

Тепер же Україна заявляє, що питання ПДЧ зняте з порядку денного, і очікує "позитивне політичне рішення" щодо заявки Києва на членство в Альянсі на липневому саміті у Вільнюсі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: