ПВК "Вагнера" намагається купувати зброю через треті країни в обхід санкцій – ЗМІ

П'ятниця, 19 травня 2023, 18:10

Російська приватна військова компанія "Вагнера", яка бере участь у війні в Україні, намагається купувати військову техніку, зокрема з Малі, через треті країни, аби ухилятись від санкцій.

Про це телеканалу CNN повідомив американський посадовець із посиланням на дані розвідки США, пише "Європейська правда".

За словами співрозмовника CNN, адміністрація президента США Джо Байдена отримала інформацію про те, що ПВК "Вагнера" намагається відправити зброю для війни України через Малі й фальсифікує документи для оплати.

Наразі немає жодних ознак того, що "вагнерівцям" успішно вдалось отримати зброю з Малі – зокрема міни, безпілотники, радари й системи контрбатарейної боротьби. "Ми уважно стежимо за цим", – додав посадовець.

Секретні документи Пентагону: Китай відмовився давати "вагнерівцям" зброю

Як відомо, в останні роки ПВК "Вагнера" прагне розширити свої позиції в Африці й уже понад рік співпрацює зі збройними силами Малі, які у 2021 році влаштували переворот і захопили там владу.

На думку американської розвідки, Малі – не єдина країна, де "вагнерівці" прагнули або прагнуть отримати зброю для війни в Україні. "Злиті" в мережу секретні документи Пентагону свідчать, що найманці намагались зробити це в Білорусі, Сирії, а також Туреччині й Китаї.

ПВК "Вагнера" з’явилася у 2014 році та активно діяла в низці країн, де Росія має важливі інтереси – зокрема Сирії, Лівії, Центральноафриканській Республіці та Україні. Там вони, серед іншого, скоювали воєнні злочини й злочини проти людяності.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну "вагнерівці" брали участь у розправах над мирними жителями. До ПВК нині вербують ув’язнених із російських тюрем.

Наприкінці минулого року Білий дім продемонстрував фотографії американської розвідки, на яких російські залізничні вагони в'їжджають до Північної Кореї, забирають вантаж із ракетами і повертаються до Росії – ймовірно, на замовлення ПВК "Вагнера".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: