Франція планує закупити 130 бронемашин на заміну переданій Україні техніці

П'ятниця, 19 травня 2023, 18:33

Міністерство збройних сил Франції оголосило в п'ятницю про поступову заміну колісних танків AMX-10, поставлених до Києва.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Le Figaro.

Міністерство збройних сил Франції планує замовити 130 додаткових бронемашин – 38 броньованих розвідувальних машин Jaguar і 92 бронетранспортери Griffon – для заміни легких танків AMX-10 і броньованих машин (VAB), переданих Україні.

У поправці до законопроєкту про військове програмування (LPM) на 2024-2030 роки, поданій перед розглядом тексту на сесії Національних зборів, уряд планує до 2030 року мати на озброєнні 238 Jaguar, розвідувальних і бойових броньованих машин, оснащених 40-мм гарматою, проти 200, запланованих у першій версії тексту.

Аналогічно, тепер він очікує в цілому на 1437 бронетранспортерів Griffon у 2030 році, проти 1345, запланованих спочатку. До кінця 2023 року на озброєнні армії має бути 60 "Ягуарів" і 575 "Грифонів". "Щоб не обтяжувати армію, уряд профінансує поза бюджетними ресурсами поповнення старої техніки, переданої Україні", – уточнює уряд у презентації цієї поправки.

З січня Франція оголосила про передачу Україні кількох десятків – вона відмовляється назвати точну кількість – колісних танків AMX-10, розвідувальних машин, оснащених гарматою, і бронетранспортерів VAB.

Заміна цих старих бронемашин, які почали поступово виводитися з озброєння, відбувається не у співвідношенні один до одного, заявили в оточенні міністра збройних сил Себастьяна Лекорню.

За словами джерела, йдеться про "заміну еквівалентними можливостями для збереження формату армії з метою виконання оперативних контрактів".

Законопроєкт про військове програмування передбачає виділення 413,3 мільярда євро для армії між 2024 і 2030 роками.

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон заявив про передачу в майбутньому Україні ракет, дальність яких "дозволяє чинити опір".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: