В Європарламенті засідання щодо загиблих мігрантів завершилося суперечками та образами

Вівторок, 23 травня 2023, 17:27

В Європейському парламенті у вівторок сталася суперечка під час засідання, присвяченого аварії мігрантського судна біля італійського узбережжя, і консервативний депутат звинуватив соціалістку в тому, що та показала йому середній палець.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Politico.

На слуханнях у комітеті з внутрішніх справ Європарламенту агентство ЄС з охорони кордонів Frontex та італійська берегова охорона відкинули звинувачення в тому, що вони не зробили достатньо для того, щоб запобігти загибелі 94 мігрантів, які потонули в декількох сотнях метрів від узбережжя Калабрії в лютому.

Голова Frontex Ганс Лейтенс заявив, що він негайно поінформував італійську владу про човен з мігрантами і передав їм дані про його швидкість, місцезнаходження та інфрачервоні знімки, як це передбачено стандартною практикою.

Командир берегової охорони Італії Джанлука Д'Агостіно підтвердив, що супутникові знімки, які були в їхньому розпорядженні, не виправдовували рятувальну місію. 

"Судно йшло належним чином. І море було досить спокійним. Воно мало постійний маршрут, і вітер був попутний", – сказав він парламентському комітету.

Ситуація на засіданні загострилася, коли італійські консервативні депутати Європарламенту захищали міграційну політику правого уряду Рима від звинувачень з боку Хуана Матіаса Гіла, представника неурядової організації "Лікарі без кордонів", який також був присутній на засіданні.

"Він приїхав сюди, щоб втручатися в політику і висувати звинувачення. Це смішно, що він робить такі заяви", – сказала Сусанна Чеккарді, італійська депутатка Європарламенту від правої "Ліги".

Засідання занурилося в хаос, коли італійська правоцентристка Алессандра Муссоліні звинуватила лівих депутатів у тому, що вони сміються над жертвами корабельної аварії, а німецька соціалістка Біргіт Зіппель закликала колег припинити ставити питання, щоб дати більше часу для відповідей.

"Це ж соціал-демократи", – вигукнув у відповідь один невідомий євродепутат, а чеський депутат Томаш Здеховський звинуватив Зіппель у тому, що вона показує середній палець колегам.

"Ви думаєте, що вам це зійде з рук? Ви повинні бути перед комітетом з етики. Заспокойтеся, до біса, колего", – огризнувся Здеховський.

Раніше Італія, до берегів якої прибуває переважна більшість човнів із мігрантами, запровадила надзвичайний стан. 

Нагадаємо, у прикордонному агентстві ЄС Frontex заявили про безпрецедентне зростання потоку мігрантів, які прямують до Європи через Середземне море. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: