ЄС засудив сутички на півночі Косова після виборів, які не визнала сербська більшість

П'ятниця, 26 травня 2023, 21:23

Європейський Союз закликав сторони останніх заворушень на півночі частково визнаного Косова утриматись від сутичок і застосування сили на тлі зростання напруженості після повторних виборів у кількох муніципалітетах.

Про це йдеться в заяві речника Європейської служби зовнішніх справ, яку цитує "Європейська правда".

Європейський Союз рішуче засудив сутички за участю косовської поліції та протестувальників на півночі Косова, які викликала спробою новообраних очільників муніципалітетів увійти до адміністративних будівель.

"Ми рішуче засуджуємо напади на патрулі цивільної місії ЄС у Косові EULEX. EULEX має бути дозволено виконувати свій мандат мирним шляхом", – підкреслили в зовнішньополітичному відомстві Євросоюзу.

Також там закликали всі сторони вжити заходів для "деескалації напруженої ситуації та негайного відновлення порядку".

США засудили дії косовської влади після заворушень із сербами на півночі Косова

"Як ЄС послідовно заявляв, нещодавні повторні вибори на півночі Косова не пропонують довгострокового політичного рішення для відповідних муніципалітетів. Таке рішення може бути знайдене лише через реальний діалог між усіма ключовими зацікавленими сторонами, включаючи Косово, Сербію і косовську сербську громаду – за сприяння ЄС", – йдеться в заяві.

Нагадаємо, президент Сербії Александар Вучич привів армію країни в повну бойову готовність і наказав її частинам наблизитися до кордону з Косовом в п’ятницю після спалаху насильства довкола новоприведених до присяги мерів-албанців на півночі Косова.

Розпорядження Вучича надійшло після зіткнень сербів на півночі Косова з косовською поліцією, яка намагалася забезпечити доступ до робочого місця новообраним мерам-албанцям. 

Зокрема, поліція застосувала сльозогінний газ, щоб розігнати сербів, які зібралися перед муніципальними будівлями в косовському місті Звечан, намагаючись не допустити новообраного мера-етнічного албанця до свого офісу.

Заворушення послідували після суперечливих виборів у Косові 23 квітня, які етнічні серби здебільшого бойкотували. 

Докладніше про це – у статті: Вибори без виборців: як Сербія отримала привід зірвати план ЄС по примиренню з Косовом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: