США засудили дії косовської влади після заворушень із сербами на півночі Косова

П'ятниця, 26 травня 2023, 18:13

Посол США в Косові Джеффрі Говеньєр відреагував на ситуацію на півночі Косова, де сталися сутички між поліцією і косовськими сербами, які намагалися перешкодити вступу на посаду нових мерів сербських муніципалітетів.

Про це повідомляє "Європейська правда".

У своєму дописі в Twitter американський посол підкреслив, що США засуджують дії косовської влади щодо розгону сербів біля муніципальних будівель на півночі Косова.

"Сполучені Штати засуджують дії косовської влади, що тривають, щодо доступу до муніципальних будівель на півночі Косова. Сьогоднішні насильницькі заходи повинні бути негайно припинені", – написав посол.

Нагадаємо, президент Сербії Александар Вучич привів армію країни в повну бойову готовність і наказав її частинам наблизитися до кордону з Косовом в п’ятницю після спалаху насильства довкола новоприведених до присяги мерів-албанців на півночі Косова.

Розпорядження Вучича надійшло після зіткнень сербів на півночі Косова з косовською поліцією, яка намагалася забезпечити доступ до робочого місця новообраним мерам-албанцям. 

Зокрема, поліція застосувала сльозогінний газ, щоб розігнати сербів, які зібралися перед муніципальними будівлями в косовському місті Звечан, намагаючись не допустити новообраного мера-етнічного албанця до свого офісу.

Місцеві ЗМІ повідомили про присутність сербів у трьох муніципальних будівлях у Зубін-Потоці, Лепосавичі та Звечані після того, як їхні мери склали присягу в четвер.

Заворушення послідували після суперечливих виборів у Косові 23 квітня, які етнічні серби здебільшого бойкотували. 

Євросоюз акцентував на низькій явці на цих виборах і висловив жаль, що не всі партії та спільноти скористалися своїм демократичним правом брати участь у голосуванні.

Докладніше про це – у статті: Вибори без виборців: як Сербія отримала привід зірвати план ЄС по примиренню з Косовом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: