ЄС відреагував на вибори на півночі Косова, які проігнорували місцеві серби

Понеділок, 24 квітня 2023, 13:57

У Євросоюзі констатували, що вибори у чотирьох муніципалітетах на півночі Косова не зняли напругу між місцевими сербами і владою Косова, оскільки серби фактично проігнорували голосування. 

Як повідомляє "Європейська правда", відповідну заяву опублікував речник Єврокомісії із закордонних справ Петер Стано.

Стано зазначив, що ЄС визнає те, що вибори відбулися відповідно до законодавства Косова і влада подбала про те, щоби голосування відбулося безпроблемно і належним чином. 

"Водночас, ЄС висловлює жаль, що не усі сторони і спільноти скористалися своїм демократичним правом взяти участь у виборах і проголосувати. Вкрайн низька явка, особливо серед косовських сербів, демонструє, що цей процес не може розглядатися як business as usual", – зазначив Стано. 

Він нагадав, що відколи косовські серби вийшли з місцевих держустанов, ЄС послідовно працював над тим, щоби повернути їх туди. 

"Ці вибори не забезпечують довгострокового політичного рішення для цих муніципалітетів. Це можливо лише шляхом повернення косовських сербів до місцевих інституцій на постійній основі, та за сприяння Косова у цьому питанні. Роботу над створенням Асоціації сербських муніципалітетів, де серби складають більшість, потрібно фіналізувати якнайшвидше. 

Необхідно терміново відновити стан, коли косовські серби беруть активну участь у місцевому самоврядуванні, забезпеченні порядку, роботі судової системи… Існує нагальна потреба серйозного діалогу між владою Косова і косовськими сербами з північних муніциалітетів. Але поки що прогрес у цьому питанні незначний", – зауважив речник.

Він наголосив, що обидві сторони мають виконати свої зобов’язання, а європейський план нормалізації відносин між Косовом і Сербією створює основу для цього. 

Вибори у чотирьох сербських муніципалітетах на півночі Косова пройшли у неділю 23 квітня. Від початку були побоювання, що вони лише ускладнять нормалізацію, оскільки місцеві серби заявили, що бойкотуватимуть голосування.

Наскільки відомо, на дільниці прийшли лише 13 етнічних сербів. Серед косовських албанців явка також була дуже низькою. За офіційними даними виборчої комісії, із 45 тисяч громадян із правом голосу на цих виборах проголосували лише 1567. 

Нагадаємо, 27 лютого глава зовнішньополітичної служби ЄС Жозеп Боррель опублікував повний текст пропозиції Євросоюзу щодо нормалізації відносин між Косовом та Приштиною. Вона містить пункти про взаємне визнання документів і державних символів, а також згоду Белграда не перешкоджати Приштині вступати до міжнародних організацій. 

У березні президент Сербії Александар Вучич і лідер Косова Альбін Курті провели 12-годинні переговори в північномакедонському місті Охрид щодо плану Борреля.

В рамках плану лідери ЄС і США також наполягають на тому, щоб влада Косова створила Співтовариство сербських муніципалітетів з правами автономії відповідно до Брюссельської угоди 2013 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: