Литва заборонила в’їзд ще 15 росіянам

Вівторок, 30 травня 2023, 15:37

Литва додала до списку небажаних осіб 15 співробітників правоохоронної та судової системи Російської Федерації, відповідальних за переслідування російського опозиційного політика Владіміра Кара-Мурзи.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

Таке рішення Міністерство внутрішніх справ і Міністерство закордонних справ ухвалили після того, як 23 травня кілька десятків депутатів Європейського парламенту звернулися з листом до голів дипломатії Європейського Cоюзу з пропозицією включити переслідувачів Кара-Мурзи до національних списків іноземців, яким заборонено в'їзд.

"Людей, які борються за демократію в Росії, називають зрадниками, тому що Путін боїться демократії. У відповідь на переслідування опозиціонера Кара-Мурзи, Литва заборонила в'їзд до країни 15 його переслідувачам із російської системи "правосуддя", – написав у вівторок у Twitter дипломатії Литви Габріелюс Ландсбергіс.

"Литва посилає чіткий сигнал – особи, які допомагають режиму і сприяли грубим порушенням особистих прав правозахисника Російської Федерації, в нашій країні – не бажані. З цим не можна миритися в жодній демократичній державі", – стверджує міністр внутрішніх справ Агне Білотайте.

Національні санкції щодо посадових осіб Росії було застосовано на підставі Закону про правовий статус іноземців, згідно з яким іноземці, які публічно й активно підтримують або беруть участь у діяльності іноземної держави, що порушує принципи міжнародного права, у результаті їх заносять до списку небажаних осіб члена ЄС або НАТО, їм заборонено в'їзд до Литви щонайменше на 5 років.

Нагадаємо, у квітні російський суд засудив Владіміра Кара-Мурзу до 25 років позбавлення волі. Дисидент був ув'язнений і притягнутий до кримінальної відповідальності рік тому за засудження агресії Росії проти України.

МЗС Британії викликало посла РФ через вирок, винесений кремлівському критику Кара-Мурзі. Вирок засудила також генсек Ради Європи, топ-дипломат ЄС і Сполучені Штати.

Угорщина виступає проти включення до санкційного списку Європейського Союзу принаймні одного громадянина Росії, причетного до переслідування й ув’язнення російського дисидента Владіміра Кара-Мурзи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: