Парламент Чехії знову спробує обговорити легалізацію одностатевих шлюбів

Вівторок, 30 травня 2023, 20:37

Палата представників Чехії цього тижня вкотре розгляне можливість укладення шлюбів для одностатевих пар – ініціатива щонайменше з 2018 року перебуває на розгляді парламенту й досі не ухвалена.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ČTK.

Під час внесення змін до порядку денного роботи Палати представників на цей тиждень на обговоренні питання одностатевих шлюбів наполягала спікерка Маркета Пекарова Адамова – таким чином воно може бути обговорене в першому читанні.

Водночас, за пропозицією голови фракції Громадянсько-демократичної партії Марека Бенди, депутати також можуть обговорити питання конституційного захисту шлюбу як союзу між чоловіком і жінкою.

Спочатку планувалося, що законопроєкт про одностатеві шлюби буде останнім пунктом порядку денного нижньої палати парламенту Чехії. Однак, за домовленістю між фракціями коаліції, вона так і не почала його розгляд у першому читанні.

ЄСПЛ зобов'язав Румунію легалізувати цивільні партнерства для ЛГБТ-пар

Йдеться про поправки до Цивільного кодексу Чехії, згідно з якими люди однієї статі матимуть у шлюбі такі ж права, які зараз мають жінка й чоловік: наявність спільного майна, право на пенсію вдівця та вдови, права та обов'язки щодо дітей, а також доступ до замісної сімейної опіки.

У результаті зареєстровані цивільні партнерства, які зараз можуть укладати геї та лесбійки та які існують у Чехії з 2006 року, практично зникнуть як інститут.

Зазначимо, що Чехія принаймні з 2018 року намагається легалізувати одностатеві шлюби. У такому разі вона стане першою посткомуністичною країною-членом Європейського Союзу, де будуть легалізовані одностатеві шлюби.

Одностатеві шлюби нині можуть укладати громадяни п’ятнадцяти держав-членів ЄС, ще сім – визнають інші форми негетеросексуального партнерства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: