Наглядовий орган уряду Фінляндії не побачив порушень у заявах прем’єрки щодо літаків для України

Понеділок, 8 травня 2023, 16:32

Канцлер юстиції – наглядовий орган уряду Фінляндії – не побачив перевищення службових повноважень у заявах прем’єрки Санни Марін, що стосувалися потенційного надання Україні винищувачів Hornet.

Як повідомляє "Європейська правда", відповідну заяву опублікували 8 травня. 

Заява є відповіддю на скаргу, яка надійшла у зв’язку з висловлюваннями Марін в Україні щодо потенційної можливості передати Україні винищувачі Hornet, які зараз на озброєнні фінської армії. 

Канцлер юстиції дійшов висновку, що Санна Марін сказала не більш ніж про можливість обговорити це питання у Фінляндії та під час розмови з президентом України не дала ніяких обіцянок. На брифінгу вона також дала зрозуміти, що  жодних рішень ще не приймалося. Відтак у своїх заявах прем'єрка не перевищила повноважень. 

Канцлер юстиції уряду Фінляндії стежить за відповідністю закону дій уряду та президента. Громадяни можуть подавати до цього органу скарги на ті чи інші дії представника влади, якщо мають сумнів у їхній законності. 

Нагадаємо, Санна Марін під час візиту в Україну у березні сказала, що Фінляндія могла би поруч з іншими союзниками розглянути надання Україні винищувачів, тим більш, що країна саме закуповує новітні винищувачі на заміну тим, які має зараз. 

Її заява стала сюрпризом для оглядачів та учасників зовнішньої та безпекової політики, а конкуруючі партії говорили про "нерозсудливість" таких оголошень. Марін дорікали, що такі заяви слід робити після консультацій всередині країни.

У Гельсінкі згодом пояснили, що наразі не готові говорити про літаки, тому що потребуватимуть їх до того часу, доки отримають заміну, а також зауважили, що літаки цієї моделі вже старі і не є поширеними. 

Фінляндія замовила у США 64 новітніх винищувачів F-35, їх мають поставити до 2026 року. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: