Швейцарія провела одні з найбільших військових навчань за 30 років

Вівторок, 9 травня 2023, 14:23

У Швейцарії відбулися одні з найбільших військових навчань за останні три десятиліття, на яких відпрацьовували відбиття нападу вигаданого ворога.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Навчання, в яких взяли участь 4000 військовослужбовців і які проходили в чотирьох кантонах протягом дев'яти днів, відбулися в той час, коли роль країни в європейській обороні опинилася в центрі уваги на тлі закликів допомогти Україні в боротьбі з російським вторгненням.

Навчання LUX 23, заплановані з 2021 року, не були організовані у відповідь на вторгнення Росії в Україну в лютому минулого року, але швейцарські військові кажуть, що воно зробило їх ще більш актуальними.

"Готовність наших партнерів і розуміння населення щодо такого роду навчань значно змінилися. Це, звичайно, безпосередньо пов'язано з війною в Україні", – сказав Матіас Тушер, командувач 1-го територіального дивізіону Швейцарії.

Громадський і міжнародний тиск на Швейцарію з метою скасування заборони на експорт зброї в зони бойових дій зростає, але деякі політичні фракції побоюються, що це означатиме кінець зовнішньополітичної традиції нейтралітету країни.

Як відомо, Швейцарія не змінює свою позицію щодо експорту зброї для України та наполягає, що законодавством країни це заборонено.

Швейцарія послідовно відмовляється давати дозвіл на експорт чи реекспорт зброї своїх компаній до України, посилаючись на те, що є нейтральною країною. Через це Швейцарію критикують низка партнерів, зокрема Німеччина.

Про те, чому Берн не дає згоди на передачу озброєнь свого виробництва Україні, читайте у статті Приховати зброю від України: як Швейцарія заплуталася у своєму нейтралітеті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: