Швейцарія поки не збирається змінювати позицію щодо експорту зброї для України

Вівторок, 2 травня 2023, 09:40

Швейцарія не змінює свою позицію щодо експорту зброї для України та наполягає, що законодавством країни це заборонено.

Як повідомляє "Європейська правда", про це сказала представниця Швейцарії при ООН Паскаль Берісвіл у коментарі "Укрінформу", відповідаючи на запитання щодо ймовірності дозволу на реекспорт виробленої у Швейцарії зброї та військової техніки.

Берісвіл відповіла, що Швейцарія надає значну гуманітарну допомогу Україні, приймає українців, що рятуються від війни і засуджує російську агресію, але не може дати дозвіл на реекспорт зброї. 

Швейцарія поки відмовилась шукати російські активи спільно із G7

"На цей час у нас є закон про експлуатацію зброї та збройових матеріалів, і без порушення цього закону реекспорт неможливий, доки парламент не змінить цю ситуацію", – сказала вона.

Вона додала, що Швейцарія може робити й "інші внески", зокрема у питанні Чорноморської зернової ініціативи.

Як відомо, Швейцарія послідовно відмовляється давати дозвіл на експорт чи реекспорт зброї своїх компаній до України, посилаючись на те, що є нейтральною країною. Через це Швейцарію критикують низка партнерів, зокрема Німеччина.

Про те, чому Берн не дає згоди на передачу озброєнь свого виробництва Україні, читайте у статті Приховати зброю від України: як Швейцарія заплуталася у своєму нейтралітеті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: