Зеленський: Сподіваюсь, Шольц, Макрон і Дуда обговорять пришвидшення вступу України у НАТО

Субота, 10 червня 2023, 19:14

Президент Володимир Зеленський прокоментував заплановану у Парижі зустріч лідерів Франції, Німеччини та Польщі, де вони обговорять Україну.

Про це Зеленський сказав на спільній пресконференції з прем’єром Канади Джастіном Трюдо у Києві в суботу, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Заленський повідомив, що у неділю матиме телефонну розмову з президентом Польщі Анджеєм Дудою про порядок денний зустрічі лідерів Франції, Німеччини та Польщі.

20 держав НАТО офіційно підтримали членство України в Альянсі – ОП

"Завтра в мене буде розмова з президентом Польщі. Думаю, він мені скаже, про що у них буде зустріч. Будемо надіятись, що колеги думають про те, як пришвидшити рух України в НАТО. Або ні, подивимось", – сказав президент.

Французькі посадовці раніше повідомили, що канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Польщі Анджей Дуда прибудуть до Парижа для переговорів з президентом Франції Еммануелем Макроном.

Очікують, що зустріч за вечерею буде присвячена прагненню України до членства в НАТО і гарантіям безпеки з боку союзників напередодні саміту Альянсу в липні.

Коментуючи питання членства України у НАТО, Зеленський сказав у суботу, що приєднання України до Альянсу є найкращою гарантією безпеки для українців. 

"Але, тим не менш, ми розуміємо, що сьогодні, у час війни, Україна не може стати членом НАТО – це суперечить (позиції. – Ред.) Альянсу... Але на цьому шляху до НАТО нам потрібні юридичні гарантії безпеки, і вони підготовлені нашою стороною, і ми розмовляємо з нашими партнерами", – сказав президент. 

"Ми хочемо, щоби Канада була одним із гарантерів (безпеки України. – Ред.) Ми сьогодні говорили з Джастіном (Трюдо. – Ред.) про це, зараз наші радники спілкуються, працюємо над відповідним документом", – додав Зеленський.

Під час візиту до Києві 10 червня Трюдо підписав декларацію з президентом Володимиром Зеленським, у якій Оттава офіційно підтримала вступ України в НАТО, "щойно це дозволять умови".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: