Комітет Палати представників США закликав Байдена надати ATACMS Україні

Середа, 21 червня 2023, 20:39

Комітет із закордонних справ Палати представників США підтримав двопартійну резолюцію H.Res. 488 із закликом до адміністрації Байдена негайно надати Україні ракети ATACMS.

Як повідомляє "Європейська правда", засідання комітету відбулося в середу.

Голова комітету, конгресмен-республіканець Майкл Маккол, заявив у своєму виступі, що ракети ATAСMS є критично важливими для успіху контрнаступу України. "ATACMS мають радіус дії до 190 миль (понад 300 км. – Ред.), що дозволяє українським силам завдавати ударів по територіях, які утримують росіяни", – сказав Маккол.

ATACMS також можуть бути використані для ударів по іранських дронах у Криму, додав він.

Маккол підкреслив, що побоювання адміністрації Байдена щодо ескалації ситуації у зв’язку зі застосуванням ATACMS є невиправданими. "Україна обіцяла не використовувати їх для ударів по території Росії",  – сказав конгресмен, нагадавши, що Британія вже надала Україні ракети Storm Shadow приблизно такої ж дальності. 

Двопартійне затвердження у комітеті дозволяє винести резолюцію на голосування в Палаті представників. Резолюцію також мають погодити і в Сенаті. 

Армійські тактичні ракетні системи ATACMS – це ракети класу "земля-земля" з дальністю близько 300 кілометрів, що приблизно в чотири рази більше, ніж ракети, які використовуються мобільними системами HIMARS, які США почали надсилати в Україну минулого року.

Раніше ЗМІ повідомляли, що адміністрація Байдена пояснює українській стороні небажання передавати ракети більшої дальності ATACMS тим, що у такому разі їх може залишитись занадто мало у запасах американської армії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: