Литва просить у Євросоюзу 1,8 млрд євро кредиту

П'ятниця, 30 червня 2023, 17:43

Литва оголосила про намір запросити кредит у розмірі 1,8 млрд євро з Фонду ЄС відновлення і стійкості для інвестицій і пожвавлення економіки.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на LRT.

Як зазначила міністерка фінансів країни Гінтаре Скайсте, найважливіші нові інвестиції мають бути спрямовані у дві галузі: мільярд євро на кредити підприємствам і додаткові 700 мільйонів євро на виробництво електроенергії з поновлюваних джерел.

"Нові заходи не тільки сприятимуть підвищенню конкурентоспроможності литовського бізнесу, сприяючи інтеграції в глобальні ланцюжки створення вартості зелених технологій, а й зміцнять енергетичну незалежність нашої країни завдяки значним інвестиціям у виробництво зеленої електроенергії", – сказала вона.

Литва має право на отримання близько 3 мільярдів євро кредитів і 2,2 мільярда євро грантів в рамках Фонду відновлення і стійкості ЄС. Раніше країна подала план лише для грантової частини.

Нагадаємо, у травні Сейм Литви схвалив ініціативу уряду про запровадження тимчасового податку солідарності для банків і кредитних установ.

Цей внесок повинні будуть платити всі банки і кредитні установи, а отримані від нього кошти – понад 400 мільйонів євро – будуть спрямовані на потреби оборони, а також транспортну інфраструктуру подвійного призначення.

Очікується, що тимчасовий внесок солідарності принесе понад 400 мільйонів євро протягом двох років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: