Мальтійське суспільство збурив арешт жінки, яка зробила аборт

Середа, 7 червня 2023, 12:31

На Мальті арешт жінки, яка зробила медикаментозний аборт вдома, розділив мальтійське суспільство: групи, що виступають за аборт, закликають до термінових змін у законодавстві і влаштовують акції протесту, а прем'єр-міністр заявляє, що почувається "незручно".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

На Мальті діє повна заборона на аборти, навіть у випадку зґвалтування, інцесту або якщо життя жінки в небезпеці.

Неназвана жінка, як повідомляється, прийняла абортивні таблетки, ймовірно, ввезені з-за кордону, оскільки вони заборонені в країні, і зробила медикаментозний аборт. Згодом вона була заарештована..

У вироку суду зазначається, що вона перебувала в стосунках з насильством, і її кривдник повідомив про це владі. Під час арешту на її тілі були виявлені садна, що свідчило про те, що вона зазнала насильства і страждала на психічні розлади.

Суд зазначив, що ситуація, в якій опинилася жінка, не виправдовує її дії, оскільки вона могла звернутися за допомогою, щоб впоратися зі своїм емоційним і психічним станом, а не вдаватися до "крайніх заходів", які вона обрала. Суддя вирішив не виносити їй вирок, оскільки вона вже має маленького сина і раніше не притягувалася до кримінальної відповідальності.

"Доступ до безпечного аборту визнаний у всьому світі як основна частина охорони здоров'я та прав жінок. Те, що жінок переслідують за це на місцевому рівні, повинно соромити всіх нас", – заявила Фундація прав жінок. Організація надала жінці правову допомогу, але заявила, що справа ніколи не повинна була дійти до такої стадії.

"Жодну жінку не можна переслідувати за те, що вона перервала власну вагітність. Декриміналізуйте аборти негайно", – додали "Лікарі за вибір Мальти", ще одна організація, яка бореться проти повної заборони абортів.

Тим часом, група "Лікарі за життя" написала, що суди надіслали чіткий сигнал про те, що захист життя повинен бути підтриманий.

Група додала, що "не можна недооцінювати тиск, який змусив цю жінку перервати життя своєї ненародженої дитини. Однак, бажане людське життя чи ні, не є критерієм, за яким оцінюється його цінність".

Пролайф-лобі вже давно стверджує, що закони не повинні змінюватися, оскільки жодна жінка ще не померла від ускладнень вагітності, яким можна було б запобігти за допомогою аборту, і жодна жінка ще не була заарештована або звинувачена у скоєнні аборту.

Влітку 2022 року закони Мальти про аборти потрапили в заголовки газет, коли в американки, яка відпочивала в країні, стався викидень, що поставило її під загрозу сепсису. Лікарі відмовилися перервати вагітність і навіть намагалися перешкодити її медичній евакуації, відмовляючись передати важливі медичні документи. Врешті-решт, її евакуювали до Іспанії, де і відбулося переривання вагітності.

Зважаючи на те, що кілька тисяч мальтійських жінок щороку роблять аборти за кордоном або нелегально вживають протизаплідні таблетки, а також на тиск, який чинився після цього резонансного випадку, уряд намагався змінити закони.

В результаті Мальтійська соціалістична партія запропонувала поправки, які б дозволили проводити життєво важливі процедури для порятунку матері, навіть якщо це призведе до смерті плоду.

У грудні закон пройшов друге читання в парламенті, і цього року за нього мають проголосувати ще раз, хоча дата ще не визначена.

Однак зміни все одно не дозволять застосовувати цю процедуру у випадках зґвалтування, інцесту, нешкідливих для здоров'я або подібних випадках.

У своєму нещодавньому зверненні "Про становище країни" прем'єр-міністр Роберт Абела висловив занепокоєння з приводу арешту жінки і заявив, що цього не повинно було статися.

Тема абортів на Мальті залишається дуже суперечливою. Політики, як правило, уникають цієї теми, а правлячі соціалісти першими в історії країни почали наполягати на змінах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: