НАТО закликав Росію повернутись до договору про скорочення озброєнь у Європі

П'ятниця, 9 червня 2023, 17:05

Члени Північноатлантичного альянсу в п’ятницю засудили рішення Росії вийти з Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ), який встановлює юридично обов'язкові обмеження на ключові категорії звичайних військових озброєнь держав-учасниць.

Про це йдеться в заяві НАТО, яку цитує "Європейська правда".

Альянс підкреслив, що Росія протягом багатьох років не дотримувалась своїх зобов'язань за ДЗЗСЄ, зокрема припинивши його виконання без правових підстав у 2007 році.

"Агресивна війна Росії проти України і співучасть у ній Білорусі суперечить цілям ДЗЗСЄ. Рішення Росії вийти з ДЗЗСЄ є останнім у низці дій, які систематично підривають євроатлантичну безпеку", – вважають члени НАТО.

Там додали, що Москва своїм рішенням "ще більше демонструє постійну зневагу" до контролю над озброєннями.

"Члени Альянсу закликають Росію виконати свої зобов'язання і обов'язки й використати час, що залишився до її виходу (з договору – ред.), для перегляду свого рішення", – йдеться в заяві.

У п’ятницю МЗС Росії поінформувало держави-учасниці Договору про звичайні збройні сили в Європі про вихід із нього, починаючи з 7 листопада 2023 року, після ухвалення відповідного закону.

Договір про звичайні збройні сили в Європі був підписаний 19 листопада 1990 року в Парижі 16 державами НАТО (Бельгія, Велика Британія, Німеччина, Греція, Данія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Португалія, США, Туреччина та Франція) та шістьма державами організації Варшавського договору (Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія, СРСР та Чехословаччина) і набув чинності 9 листопада 1992 року.

Угода встановлювала квоти на кількість військової техніки, яку могли мати країни-підписанти, включаючи танки, артилерію, вертольоти і літаки.

Участь Росії в договорі було призупинено в липні 2007 року указом президента Владіміра Путіна, а 29 листопада 2007 року було ухвалено відповідний закон.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: